Številka, ki preseneča še šefa ameriških davkarjev: “Čaka nas veliko dela”

Novice Forbes Slovenija 24. februarja, 2024 09.19
featured image

Ameriška davčna uprava je na sledi tistim, ki si lahko privoščijo najem vojske odvetnikov in računovodij. Milijonarji in milijarderji se namreč v ZDA letno izognejo plačilu več kot 150 milijard dolarjev davkov.

24. februarja, 2024 09.19

Ameriški milijonarji in milijarderji se letno izognejo plačilu več kot 150 milijard dolarjev (138,5 milijarde evrov) davkov, kar povečuje javnofinančni primanjkljaj in vpliva na “pomanjkanje pravičnosti” v davčnem sistemu.

Tako je v pogovoru za CNBC zatrdil vodja ameriškega davčnega urada (IRS) Danny Werfel in dodal: “Čaka nas še veliko dela.”

Za občutek o kako velikem znesku govorimo: v Sloveniji je Finančna uprava (Furs) lani pobrala 22,5 milijarde evrov davkov in drugih dajatev, a to je le 16 odstotkov ameriške davčne vrzeli.

Vodja ameriškega davčnega urada IRS Danny Werfel
Vodja ameriškega davčnega urada Danny Werfel (Foto: PROFIMEDIA)

V Washingtonu se pripravljajo na davčne težkokategornike

Davčni urad v Washingtonu je sicer nedavno začel z obsežnim pregledom bogatašev, velikih podjetij in njihovih partnerjev. Za to so od kongresa dobili tudi milijardo evrov.

Werfel pravi, da s pomočjo različnih aktivnosti spremljajo še zlasti tiste davkoplačevalce, ki oddajajo najbolj zapletene davčne napovedi. V teh aktivnostih pa vidi možnost izkoreninjenja davčnih utaj.

IRS se sicer že leta spopada s pomanjkljivim financiranjem in premalo zaposlenimi, še posebej pri najbolj zapletenih in zahtevnih revizijah.

V zadnjem desetletju se je število revizij davčnih zavezancev, ki letno zaslužijo več kot milijon dolarjev, zmanjšalo kar za osemdeset odstotkov. Na drugi strani pa se je število davčnih zavezancev z dohodki nad milijonom dolarjev za petdeset odstotkov povečalo.