Nova pravila na Otoku: delavke v menopavzi bi lahko tožile delodajalce

Novice Forbes Slovenija 23. februarja, 2024 13.25
featured image

Britanskim delodajalcem bi lahko grozile tožbe, če delavkam v menopavzi ne zagotovijo "razumnih prilagoditev".

23. februarja, 2024 13.25

Britanska komisija za enakopravnost in človekove pravice (EHRC) je izdala smernice delodajalcem, v katerih pojasnjuje zakonsko določene dolžnosti do delavk v menopavzi, poroča Sky News. Svetuje jim, naj tem dolžnostim prilagodijo svojo politiko na delovnem mestu.

Priporočila javne agencije vključujejo, da delodajalci pomislijo na temperaturo in prezračevanje delovnih prostorov. Za tiste delavke, ki bi doživljale vročinske oblive, bi morale biti na voljo tihe sobe oziroma sobe za počitek. Bolj sproščena pravila glede oblačil ali uniform bi prav tako lahko prišla v poštev, ali pa zagotavljanje ventilatorjev.

Delodajalci bi morali razmisliti o fleksibilnih oblikah dela, vključno z delom od doma. Bolj prilagodljivi bi morali biti tudi ura začetka in konca delovnega dne, na primer v vročih dneh ali ko je delavka prejšnjo noč slabo spala, še predlaga komisija.

Ženska v menopavzi
Delodajalci bi lahko razmislili tudi o ventilatorjih za ženske v menopavzi, ki jih obliva vročina (Foto: PROFIMEDIA)

Izpostavljenost tožbam

Če podjetja ne izvedejo predlaganih “razumnih prilagoditev”, so lahko odgovorna za diskriminacijo na podlagi invalidnosti v skladu z zakonom o enakosti iz leta 2010, če imajo simptomi delavke “dolgotrajen in znaten vpliv” na njeno sposobnost opravljanja vsakodnevnih opravil, so sporočili iz EHRC.

Kazensko lahko odgovarjajo tudi v primeru, ko prekinejo delovno razmerje z delavko na podlagi simptomov menopavze. Zasmehovanje nekoga zaradi takšnih simptomov bi lahko pomenilo nadlegovanje. Politike nošnje uniforme bi v nekaterih primerih lahko pomenile diskriminacijo žensk v menopavzi na podlagi spola, starosti in invalidnosti, piše Sky News.

Britanska ministrica za invalide, zdravje in delo Mims Davies
Britanska ministrica za invalide, zdravje in delo Mims Davies pravi, da so ženske nad 50 let najhitreje rastoč segment delovne sile (Foto: PROFIMEDIA)

Rekordno število zaposlenih žensk

Menopavza običajno nastopi v starosti 45-55 let, lahko pa tudi prej, po podatkih britanskega zdravstvenega sistema (NHS). Lahko povzroči fizične in psihološke simptome, kot so tesnoba, nihanje razpoloženja, možganska megla, vročinski oblivi in neredne menstruacije. Ti simptomi lahko trajajo mesece ali leta in se lahko sčasoma spremenijo.

Ena izmed 10 žensk, ki je delala skozi menopavzo, je po navedbah EHRC službo zaradi simptomov zapustila. Dve tretjini zaposlenih žensk med 40 in 60 leti, ki doživljajo zgornje simptome, poročajo o negativnem vplivu na delo.

Ministrica za invalide, zdravje in delo Mims Davies zato pravi, da so smernice “ključne za napredovanje žensk v delovni sili in rast našega gospodarstva.” Število zaposlenih žensk je po njenih besedah na rekordni ravni. Zaposlenih je dva milijona več žensk kot leta 2010, pravi. Ženske nad 50 leti starosti pa so najhitreje rastoč segment delovne sile.