Kdo je pevec, ki je v luksuzni ljubljanski soseski kupil kar dve stanovanji

Dobro življenje Forbes Slovenija 29. februarja, 2024 13.05
featured image

V prestižni ljubljanski soseski Schellenburg je stanovanje kupilo veliko znanih ljudi, med njimi balkanski pevec, ki se je odločil za nakup dveh.

29. februarja, 2024 13.05

Dvanajst let od rušitve starega Kolizeja je na križišču Gosposvetske ceste in Župančičeve ulice v Ljubljani zaživela prestižna soseska Schellenburg, ki jo na 10.000 kvadratnih metrih sestavljata dve stavbi – palača, ki je bila končana in predana kupcem sredi lanskega leta, in vila, v kateri je 125 stanovanj. Najcenejše med njimi stane 637.000 evrov, za 4,2 milijona evrov pa se prodaja tudi penthouse, ki meri 300 kvadratnih metrov.

Kupci nepremičnin so večinoma Slovenci, od zdravnikov, odvetnikov, podjetnikov do uspešnih športnikov. Med lastniki, ki izstopajo, je Edin Dervišhalidović, ki je širši javnosti znan pod umetniškim imenom Dino Merlin. V Schellenburgu je namreč kupil dve stanovanji.

Eden najbolj znanih pevcev na Balkanu

Bosansko-hercegovski pevec velja za enega najbolj uspešnih in prepoznavnih glasbenikov na Balkanu. Kariero je začel kot idejni vodja, skladatelj in tekstopisec ter pevec pop-rock skupine Merlin, ki jo je ustanovil leta 1983. S skupino je izdal pet albumov, preden se je leta 1991 podal na samostojno pot.

Od leta 1993 je izdal šest samostojnih albumov, zadnjega leta 2014 z naslovom Hotel Nacional. Ta se je na ameriški lestvici Billboard World Albums uvrstil med deset najbolj prodajanih albumov na svetu. Istoimenske turneje, ki se je odvila na štirih celinah, pa se je udeležilo milijon oboževalcev, je razvidno iz podatkov na njegovi uradni spletni strani.

Merlin je sicer v svoji bogati karieri nanizal enajst evropskih in svetovnih turnej. Petkrat je razprodal beograjsko areno in štirikrat koncerte na olimpijskem stadionu Koševo v Sarajevu, pa tudi številne druge koncertne dvorane po svetu, še piše na spletni strani. Konec lanskega leta je denimo štirikrat razprodal zagrebško areno, po devetih letih pa se pevec vrača tudi v Ljubljano. 1. in 2. marca bo nastopil v Areni Stožice. Vstopnice za prvi koncert so že razprodane.

Živi in dela v Sarajevu

Kljub uspehu za rojenega Sarajevčana začetki niso bili lahki, saj ni imel podpore družine. Kot je v dokumentarnem filmu programa Al Džazira Balkans dejal Merlin, mama ni bila vesela njegove izbire dela. “Vedno je menila, da bi moral biti inženir, eminentni gospod s kravato z redno zaposlitvijo in delovnim časom od 7. do 15. ure,” je dejal pevec.

Čeprav njegova mati nad idejo, da bi bil sin glasbenik, ni bila navdušena, mu je pomagala pri nakupu prve kitare, misleč, da ga bo ljubezen do glasbe minila. “Zelo sem se navezal in vse več časa preživljal ob kitari,” je dodal.

Dino Merlin
Merlin je napisal besedilo za prvo uradno himno Bosne in Hercegovine z naslovom Jedna si jedina (Foto: PROFIMEDIA)

Na poti do enega najuspešnejših glasbenikov v regiji mu je pomagala soproga Amela Dervišhalidović, s katero sta skupaj od njegovega 17. leta. “Če je kdo imel srečo pri izbiri življenjskega partnerja, sem jo imel jaz. Zaljubila sva se kot najstnika. Imel sem 17 let, Amela niti 17,” je povedal v dokumentarni oddaji.

Ko je soproga prvič slišala eno njegovih pesmi, je na Merlinovo vprašanje, kaj meni o tem, da bi se začel ukvarjati z glasbo, odgovorila z besedami: “Začni. Tvoje pesmi so najlepše.” Zakonca še danes živita v Sarajevu in imata dva otroka – hčerko Naido in sina Hamzo.

Čeprav nepremičninski portfelj pevca ni povsem znan, saj zasebnost skrbno skriva, so regionalni mediji v preteklosti poročali, da ima v lasti več objektov. Poleg družinske hiše v naselju Alifakovac naj bi bil še lastnik vile na Ilidži. Pred leti pa so srbski mediji pisali, da naj bi v Beogradu kupoval stanovanje, sam pa je omenjal, da z ženo veliko časa preživita na vikendu, vendar njegove lokacije ni razkril.