Inflacija po štirih mesecih padcev znova navzgor

Novice Jan Artiček 29. februarja, 2024 10.52
featured image

Cene življenjskih potrebščin v Sloveniji so se februarja zvišale za 3,4 odstotka na letni ravni, kar je za 0,1 odstotka več kot v januarju.

29. februarja, 2024 10.52

Rast cen življenjskih potrebščin v Sloveniji se je znova malce okrepila. Februarja je inflacija znašala 3,4 odstotka na letni ravni in 0,8 odstotka na mesečni ravni, kažejo podatki državnega statističnega urada (Surs). To je nova rast po štirih mesecih padcev. Inflacija je februarja lani znašala 9,3 odstotka.

Januarja je letna inflacija znašala 3,3 odstotka oziroma 3,4 odstotka, če upoštevamo harmonizirani indeks cen, ki omogoča primerjavo med državami članicami EU. V tekočem mesecu je harmonizirani indeks znova znašal 3,4 odstotka. Povprečna inflacija v evrskem območju za mesec januar je znašala 2,8 odstotka.

Februarja so se storitve podražile za 5,1 odstotka, blago pa za 2,6 odstotka na letni ravni. Največ so k višji inflaciji prispevale skoraj 11 odstotkov višje cene v zdravstvu ter pri izdelkih in storitvah iz skupine stanovanja, voda, električna energija, plin in drugo gorivo. Tu so se cene povišale za 4,7 odstotka.

Na mesečno rast inflacije so najbolj vplivale cene počitniških paketov v tujini. Z 22-odstotno podražitvijo v enem letu so k višji mesečni inflaciji prispevali 0,4 odstotka. Dražji so bili tudi naftni derivati in oblačila. Opaznejših pocenitev na mesečni ravni v februarju ni bilo, ugotavlja Surs.

Inflacija v Franciji in Nemčiji

Podatke o februarski inflaciji danes objavljajo tudi statistični uradi drugih držav EU. Med njimi sta dve največji gospodarstvi, Nemčija in Francija, ter Španija.

V Franciji je harmonizirani indeks cen življenjskih potrebščin (HICP) znašal 3,1 odstotka. Januarja je inflacija znašala 3,4 odstotka na letni ravni. Na mesečni ravni so se cene zvišale za 0,9 odstotka, medtem ko so analitiki pričakovali 0,7-odstotno rast.

V Španiji je februarska inflacija znašala 2,9 odstotka, kot so napovedovali analitiki. To je manj kot 3,5 odstotka, kolikor je letna inflacija znašala januarja.

V Nemčiji se je inflacija še naprej umirjala. Februarja je znašala 2,5 odstotka, kar je 0,4 odstotne točke manj kot v januarju. K temu trendu največ prispevajo nižje cene energije, upočasnila pa se je tudi rast cen hrane.