Katera banka ponuja najugodnejša potrošniška posojila

featured image

Prihaja pomladni čas počitnic, prenove stanovanj, ko bodo ljudje morda potrebovali potrošniško posojilo. Pregledali smo, kakšne obrestne mere ponujajo slovenske banke in koliko denarja si lahko izposodimo.

29. februarja, 2024 04.59

Po oceni Banke Slovenije se je kreditiranje gospodinjstev v lanskem letu do oktobra krepilo predvsem na račun povečanja števila potrošniških in ostalih kreditov. Obseg potrošniških posojil se je lani do oktobra povečal za 237 milijonov evrov, kar je bistvo več kot v istem obdobju leta 2022, ko je bila razlika le 17 milijonov evrov.

Na drugi strani se je obseg stanovanjskih kreditov v prvih treh tromesečjih lani le rahlo povečal, kar je posledica višjih obrestnih mer.

Slovenske banke pod pojmom potrošniški kredit ali osebni kredit tržijo posojila v višini do 30 ali 40 tisoč evrov, z odplačilno dobo do največ 10 let.

Nov minimum v drugi polovici leta

V Banki Slovenije razloge za rast obsega potrošniških kreditov pripisujejo spremembam makrobonitetne omejitve kreditiranja potrošnikov. Spomnimo, julija lani je centralna banka zrahljala ukrepe in spodnjo mejo kreditne sposobnosti s 76 odstotkov bruto minimalne plače premaknila na raven minimalnih življenjskih stroškov.

Znesek minimalne kreditne sposobnosti oziroma višina sredstev, ki vam po obroku posojila morajo ostati na računu, znaša 745 evrov. Naslednja ocena zneska minimalne kreditne sposobnosti potrošnika bo predvidoma izvedena v drugi polovici leta 2024, navaja Banka Slovenije.

Tudi v NLB ocenjujejo, da je porast povpraševanja v določeni meri lahko posledica sprostitve makrobonitetnih ukrepov Banke Slovenije poleti lani, a hkrati menijo, da to ni edini vzrok. Kot pravijo, se povpraševanje po teh kreditih poveča v času, ko povpraševanje po stanovanjskem kreditiranju upada.

Medletna rast potrošniških posojil, ki je bila v Sloveniji do oktobra lani kar 9,7-odstotna, je bila tudi močno nad evropskim povprečjem (2,9 odstotka), ugotavlja Banka Slovenije. Skoraj vsa novoodobrena potrošniška posojila pa so bila sklenjena s fiksnimi obrestnimi merami.

Razlika med najdražjim in najcenejšim 700 evrov

Januarja je bila pri potrošniškem kreditu povprečna efektivna obrestna mera (EOM) 8,09 odstotka, kaže primerjava Banke Slovenije, ki je podatke pridobila s spletnih strani posameznih bank in hranilnic.

Pri tem je uporabila povprečno ročnost in znesek kredita v zadnjih letih: pri potrošniških kreditih je to petletno posojilo v znesku 12 tisoč evrov.

Povprečna EOM se je v primerjavi s podatki za 2022 nekoliko zvišala – takrat je bila 7,9 odstotka. Najnižjo efektivno obrestno mero je v sveži analizi Banke Slovenije oglaševala Deželna banka Slovenije (6,83 odstotka), najvišjo pa NLB (9,28 odstotka). To v stroških financiranja znese nekaj več kot 700 evrov. Lani je bila ta razlika večja, nekaj manj kot tisoč evrov.

Za kaj jih ljudje najemajo

V NLB nimajo odgovora na vprašanje, za kakšen namen ljudje najpogosteje najemajo tovrstna posojila. Banka namreč v skladu z zakonom o potrošniških kreditih ni upravičena do preverjanja namena njihove porabe, razen če gre za posojilo za nepremičnino.

Povedo pa, da so v osnovi namenjeni osebni porabi potrošnika, na primer za nakup gospodinjskih aparatov, avtomobila, počitnic, šolanja, za zdravstvene namene.