V Applu ne bodo lansirali električnega vozila, ki so ga pripravljali celo desetletje

Tehnologija Forbes Slovenija 28. februarja, 2024 06.32
featured image

Apple je preklical svoje prvotne načrte o pripravi lastnega električnega avtomobila.

28. februarja, 2024 06.32

Ameriško tehnološko podjetje Apple, bolj znano po svojih pametnih telefonih iPhone in računalnikih, naj bi desetletje sodelovalo pri pripravi električnih vozil, zdaj pa naj bi po poročanju BBC to idejo opustili.

Podjetje naj bi v desetletju za razvoj avtonomnega vozila brez volana in pedal porabilo več milijard dolarjev, a naj bi bili do končne izdelave vozila še vedno oddaljeni več let.

Projekta, v katerem naj bi sodelovalo okoli 2.000 ljudi, v Applu niso javno nikoli potrdili. Zaposleni bodo zdaj premeščeni v oddelek za umetno inteligenco. Šlo naj bi sicer za ekipo, znano kot skupino za posebne projekte v okviru projekta Titan izvršnega direktorja podjetja Tima Cooka.

Izvršni direktor podjetja Constellation Research Ray Wang je za BBC dejal, da gre za smotrno odločitev, saj povpraševanja po električnih vozilih na trgu praktično ni. So pa vse večje potrebe na področju umetne inteligence, pravi.

Očala za virtualno resničnost Apple Vision Pro
Očala za virtualno resničnost Apple Vision Pro (Foto: PROFIMEDIA)

Apple se namreč osredotoča tudi na ustvarjanje novih produktov. Tako so, spomnimo, pred slabim mesecem v prodajo poslali svoj najnovejši izdelek Apple Vision Pro – očala za virtualno resničnost.

Da je povpraševanje po električnih vozilih vse manjše, poročajo tudi mnoga druga avtomobilska podjetja. Podobno so pretekli mesec storili tudi podjetjih Ford in General Motors ter odložili načrte za razširitev proizvodnje električnih vozil. V podjetju Tesla pa opozarjajo, da bo letošnja rast prodaje še šibkejša od lanske.