Kitajski tehnološki velikan se z ‘elegantno zverjo’ podaja v avtomobilizem

Tehnologija Forbes Slovenija 27. februarja, 2024 17.01
featured image

Kitajski Xiaomi je na svetovnem kongresu mobilne telefonije v Barceloni predstavil svoj prvi električni avtomobil SU7, ki so ga po poročanju Forbes Hrvatska nekateri novinarji poimenovali "elegantna zver".

27. februarja, 2024 17.01

Kitajski Xiaomi je na svetovnem kongresu mobilne telefonije v Barceloni predstavil svoj prvi električni avtomobil SU7, ki so ga po poročanju Forbes Hrvatska nekateri novinarji poimenovali “elegantna zver”.

Kitajsko podjetje, znano po cenovno dostopni potrošniški elektroniki, zlasti pametnih telefonih, je pohod v avtomobilizem napovedalo konec lanskega leta, zdaj pa avtomobil premierno predstavlja v Španiji.

Izvršni direktor Xiaomija Lei Jun je že decembra dejal, da želi podjetje v naslednjih 15 do 20 letih postati eden od petih najboljših proizvajalcev avtomobilov na svetu.

Do 265 kilometrov na uro

Xiaomi pravi, da za svojo prvo športno limuzino s povsem električnim pogonom uporablja lastne elektromotorje, ki od 0 do 100 kilometrov na uro pospešijo v manj kot treh sekundah (2,78 sekunde). Za primerjavo, Teslinemu modelu 3 to uspe v 4,2 sekundah. Avtomobil lahko doseže hitrost do 265 kilometrov na uro.

Xiaomi, električni avto
Xiaomi pravi, da za svojo prvo športno limuzino s povsem električnim pogonom uporablja lastne elektromotorje, ki od 0 do 100 kilometrov na uro pospešijo v manj kot treh sekundah (Foto: Profimedia)

Leteči avtomobil za 300 tisočakov

Štiridnevni sejem povezljivosti Mobile World Congress (MWC) v Barceloni je sicer namenjen velikim mobilnim operaterjem, izdelovalcem naprav, ponudnikom tehnologij in vsem, ki jih zanimajo najnovejši tehnološki trendi, inovacije in prihodnost visokih tehnologij, je poročala Slovenska tiskovna agencija (STA).

Tudi tokrat prinaša nemalo inovacij, med katere v oči bode prvi pravi leteči avtomobil. Tega je predstavilo ameriško podjetje Alef Aeronautics. “Vozi se kot avtomobil, videti je kot avtomobil in ima navpični vzlet,” je povedal predsednik in izvršni direktor podjetja Jim Dukhovny.

Avtomobil, ki ga poganja elektrika, je od ameriške zvezne uprave za letalstvo (FAA) prejel posebno potrdilo o plovnosti. Trenutni prototip lahko dve osebi prepelje na razdalji do približno 170 kilometrov. Končno različico pričakujejo do konca leta 2025.

Za leteče avtomobile je podjetje prejelo že skoraj 3.000 prednaročil. Prodajal se bo najverjetneje za 300.000 dolarjev (okoli 276.000 evrov), poroča STA.

Robotski pes: zgolj veselje brez izzivov

To pa ni edina inovacija tega sejma. Kitajsko podjetje Tecno Mobile je predstavilo robotskega psa, ki s pomočjo umetne inteligence in zmogljivih senzorjev razume glasovne ukaze ter izvaja dejanja, denimo priklanjanje, stiskanje rok in hoja po stopnicah.

Robota z imenom Dynamic 1 je mogoče upravljati tudi z aplikacijami za pametne telefone. In kaj je njegov cilj? Zagotoviti zgolj veselje, ki ga prinašajo hišni ljubljenčki, brez dodatnih izzivov.

Prenosnik s prosojnim zaslonom

Kitajski izdelovalec računalniške opreme Lenovo je predstavil prenosni računalnik s prosojnim zaslonom. Ta ima namesto običajne tipkovnice površino na dotik. Uporabniki tako lahko tipkajo ali pa rišejo po zaslonu.

Nizozemsko zagonsko podjetje Whispp je udeležencem sejma predstavilo aplikacijo za klicanje, ki s pomočjo umetne inteligence v realnem času zakrije motnje govora zaradi bolezni, kot so rak grla, kap ali celo jecljanje.

Potrebe po vse zmogljivejših baterijah

Proizvajalci pametnih telefonov so na MWC predstavili tudi napredek na področju baterij. Na trgu so namreč vse večje potrebe po visokozmogljivih baterijah. Razvijalci bi se želeli izogniti litij-ionskim baterijam, ki s časom začnejo izgubljati moč.

Eno od rešitev je ponudil kitajski proizvajalec pametnih naprav Honor, ki je za svoj novi pametni telefon Magic 6 razvil novo visokozmogljivo baterijsko tehnologijo, ki uporablja silicij-ogljik. Ta baterija naj bi se lahko v celoti napolnila v manj kot 40 minutah.

Foto: PROFIMEDIA