Von der Leyen na široko odprla vrata nemškim podjetjem, pa našim?

Posel Andreja Lončar 26. februarja, 2024 09.30
featured image

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen se je v iztekajočem se mandatu pogosteje dobivala s podjetji in cehovskimi združenji kot njen predhodnik, izstopa pa visok delež snidenj z nemškimi podjetji, kaže analiza bruseljske pisarne ameriškega Politica.

26. februarja, 2024 09.30

Politico je pod drobnogled vzel srečanja, ki jih je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen opravila od prevzema funkcije leta 2019.

Prvi mandat se ji zdaj počasi izteka, prejšnji teden pa je Nemka razkrila, da gre v boj za še en mandat. Uradno bo kot vodilna kandidatka Evropske ljudske stranke (EPP) potrjena na kongresu stranke 6. in 7. marca v Bukarešti.

V ospredju prihodnjega petletnega programa bo obrambna politika Evropske unije (EU), konkurenčnost evropskega gospodarstva – predvsem industrije – in zeleni prehod.

Največ z nemškim gospodarstvom

Politicova analiza pa kaže, da so bila v njenem mandatu njena vrata najbolj odprta nemškim združenjem in podjetjem.

“Nemška podjetja predstavljajo četrtino vseh podjetij, s katerimi se je predsednica Komisije doslej sestala v času svojega mandata, kar je približno v skladu z deležem Nemčije v bruto domačega proizvoda (BDP) EU. Pomembno mesto imajo tudi organizacije s sedežem v ZDA – enako ali celo več kot francoske,” piše bruseljski medij.

Analiza temelji na razkritjih, ki jih je objavila komisija, ter podatkih organizacije Transparency International EU, objavljenih do 19. februarja letos. Subjekti se sami opredelijo glede geografske lokacije.

Slovenskih podjetij ni, ampak …

Iz podatkov v članku izhaja, da slovenska podjetja v petih letih niso sestankovala s von der Leyen, prav tako ne druge organizacije.

A pregled stikov predsednice z združenji kaže, da je imela več kot četrtina vseh sedež v Belgiji. Tu pa gre za lobistične skupine (industrijske, kmetijske in druge), ki zastopajo vseevropske interese – in člani katerih so lahko tudi slovenska podjetja ter organizacije.

Pogosteje s podjetji kot Juncker

Politico.eu je aktivnosti von der Leyen postavil ob bok njenemu predhodniku, Luksemburžanu Jean-Claudu Junckerju. Ta se je med letoma 2014 in 2019 srečal le z 61 organizacijami, medtem ko je von der Leyen do 19. februarja naštela 163 stikov.

Od 13 podjetij, s katerimi se je Juncker srečal, jih je imelo pet sedež v Nemčiji, pet v Franciji, dve v ZDA – in eno v Luksemburgu, navaja Politico.eu.

Kabinet: Srečanja odražajo prednostne naloge

Tiskovna predstavnica komisije Arianna Podesta je dejala, da odločitev za srečanja z gospodarstveniki ne sprejemajo glede na državo, iz katerih prihajajo potencialni sogovorniki, temveč “v celoti odražajo politične prednostne naloge komisije”.

Ena od teh prednostnih nalog je tudi tehnološki prehod v EU, je še dejala za Politico.

Čeprav ji je morda svoja vrata odprla širše kot predhodniki, pa se prvi mandat von der Leyen končuje s precejšnjim nezadovoljstvom industrije. Prejšnji teden smo pisali o deklaraciji za evropski industrijski dogovor, ki jo je ta mesec v Belgiji podpisalo 70 velikih industrialcev. Po sestanku s von der Leyen so zahtevali, da EU zmanjša stroške energije in regulativno breme zelenih predpisov. “Povpraševanje pada, proizvodni stroški rastejo, naložbe pa se selijo v druge regije,” piše v deklaraciji. “Zapirajo se obrati, ustavlja se proizvodnja, ljudje odhajajo. Evropa nujno potrebuje poslovno utemeljitev.”