V Grčiji padel nov turistični rekord

Posel Forbes Slovenija 25. februarja, 2024 10.11
featured image

Čeprav je bila Grčija lani dalj časa v primežu vročinskega vala in uničujočih gozdnih požarov, so na jugu balkanskega polotoka vknjižili nov rekord po obiskanosti.

25. februarja, 2024 10.11

Grčija je lani kljub dolgotrajnemu vročinskemu valu in več uničujočim gozdnim požarom, ki so zahtevali na tisoče evakuacij, zabeležila nov turistični rekord, je med tednom sporočila tamkajšnja centralna banka. Grčijo je, kot poroča STA, po prvih ocenah obiskalo več kot 32,7 milijona ljudi.

Prejšnji rekord je bil iz predkoronskega leta 2019, ko je državo na jugovzhodu Evrope obiskalo 31,3 milijona turistov, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Leto 2023 je bilo rekordno tudi z vidika prihodkov, in sicer so bili z 20,5 milijarde evrov za dve milijardi višji kot leta 2019.

V Grčiji lani tudi 46 stopinj Celzija

V primerjavi z letom 2022 se je število turistov iz držav EU lani povečalo za 15,6 odstotka, število turistov iz držav zunaj EU pa za 20,8 odstotka, kažejo številke centralne banke, ki bo končne podatke predvidoma objavila aprila.

Grčija se je lani soočala s številnimi vremenskimi nevšečnostmi. Tako so poletne temperature na nekaterih območjih presegle 46 stopinj Celzija, gozdni požari pa so terjali več kot 20 življenj, spomni STA.

Julija so morali z otokov Rodos in Krf zaradi požarov evakuirati več deset tisoč obiskovalcev. Mesec dni pozneje so požari opustošili tudi v nacionalnem parku Dadia blizu meje s Turčijo, septembra pa so osrednjo Grčijo prizadele še hude poplave.