Ogromen upad porabe plina v Evropi

Posel Forbes Slovenija 24. februarja, 2024 14.05
featured image

Poraba zemeljskega plina v Evropi je bila lani najmanjša v desetletju, kaže raziskava inštituta IEEFA.

24. februarja, 2024 14.05

Evropsko povpraševanje po zemeljskem plinu se je od začetka ruske invazije v februarju 2022 zmanjšalo za 20 odstotkov, pri čemer je bila lani njegova poraba najmanjša v zadnjem desetletju, poroča STA. Ta se sklicuje na raziskavo inštituta za energetsko ekonomiko in finančno analizo (IEEFA), kjer napovedujejo, da bo povpraševanje po utekočinjenem zemeljskem plinu (LNG) doseglo vrhunec prihodnje leto.

Ruska invazija na Ukrajino, ki se je začela pred dvema letoma, je v evropskih državah sprožila odmik od ruskega zemeljskega plina, dobavljenega po cevovodih, kar je povzročilo dvig cen LNG.

Padec povpraševanje je IEEFA med drugim pripisal še energetski učinkovitosti, vplivu visokih cen na povpraševanje ter blagi zimi.

Evropski sistem postaja raznolik in odporen

Inštitut je sicer predvideval, da se bo lani povpraševanje po LNG okrepilo, s čimer bi nadomestili ruski zemeljski plin, vendar je bilo evropsko povpraševanje v primerjavi z letom 2022 skoraj nespremenjeno.

STA piše, da države vseno hitijo z gradnjo nove LNG infrastrukture. Od februarja deluje osem novih uvoznih terminalov, medtem ko naj bi jih še nadaljnjih 13 začelo delovati do leta 2030. “To pomeni, da bi bila lahko skupna zmogljivost evropskih terminalov za LNG trikrat večja od pričakovanega povpraševanja po LNG do konca desetletja,” ocenjujejo na inštitutu.

Vodilna energetska analitičarka pri IEEFA Ana Maria Jaller-Makarewicz meni, da je evropski energetski sistem dve leti po začetku ruske invazije na Ukrajino bolj raznolik in odporen. Kriza pa je po njenem mnenju Evropo tudi spodbudila k nadaljnjemu zmanjševanju povpraševanja po plinu.

Tveganja za novo evropsko odvisnost

Če je Evropi uspelo zmanjšati uvoz ruskega plina po ceveh, pa so se ruske pošiljke LNG povečale. “Med letoma 2021 in 2023 se je ruska dobava LNG v Evropo povečala za 11 odstotkov,” so zapisali v poročilu in dodali, da je 80 odstotkov evropskega uvoza ruskega LNG šlo v Španijo, Francijo in Belgijo. Največ LNG se je sicer uvozilo iz ZDA, kar po mnenju mednarodne skupine predstavlja tveganje za novo odvisnost, še navaja STA.

Inštitut je ocenil tudi, da bo povpraševanje po LNG doseglo vrhunec leta 2025, in sicer zaradi nadaljnje uporabe sončne in vetrne energije, prehoda s plinskih kotlov na toplotne črpalke za ogrevanje domov in dodatnih ukrepov za učinkovito rabo energije.