Škandal na Otoku: vse več žrtev največje pravosodne napake v zgodovini

Ljudje Forbes Slovenija 24. februarja, 2024 14.53 > 24. februarja, 2024 14.54
featured image

Pred dvajsetimi leti je od svoje matere prevzel vodenje poštnega urada na Škotskem. Sledila je nočna mora, ki pa se je izkazala za največjo pravosodno napako v britanski zgodovini.

24. februarja, 2024 14.53 > 24. februarja, 2024 14.54

Robert Thomson je že peti Škot, ki so ga zaradi napake v poštnem informacijskem sistemu obtožili poneverbe. Za to je bil tudi obsojen, kazen je odslužil z delom v družbeno korist. A zdaj se je izkazalo, da je šlo za napako, da ni storil očitanih mu kaznivih dejanj in da torej ni kriv.

Toda Thomson je zdaj zavrnil tudi ponujenih 600.000 britanskih funtov oziroma (702.590 evrov odškodnine). Zakaj?

“Povedal sem jim že, da me 600.000 funtov ne zanima,” je 63-letnik iz mesta Alva povedal medijem.

Hoče opravičilo in sedemmestno vsoto odškodnine, kajti samo ta bi bila po njegovem zmaga za vse, ki so bili zaradi napak v delovanju poštnega informacijskega sistema obsojeni po krivem.

Prav v času, ko je od svoje mame prevzel vodenje poštnega urada, je pošta namreč uvajala informacijski sistem Horizon, ki je bil poln napak in je podatke beležil narobe. Vendar tega dolgo ni vedel nihče. Sistem je beležil podatke “po svoje”, a videti je bilo, kot da so pri svojem delu nepošteni poštni uslužbenci.

Prav na podlagi vpogledov v ta informacijski sistem je bilo namreč do zdaj zaradi obtožb o kraji in poneverb na Škotskem pod lupo organov pregona že več kot 70 ljudi. Še več: nekateri od njih so šli celo v zapor.

Nihče pa pravzaprav v tem trenutku ne ve, koliko žrtev se bo še pojavilo. Tudi ljudi, ki niso bili obtoženi ali obsojeni, so pa denimo izgubili službo.

Največja pravosodna napaka v britanski zgodovini

Kot je minuli mesec zapisal BBC, je ta škandal najobsežnejša pravosodna napaka v britanski pravni zgodovini. Zdaj, ko je jasno, da je bila napaka v informacijskem sistemu in ne pri ljudeh, te usode prihajajo na dan, z njimi pa tudi zahtevki za visoke odškodnine.

In prav zato, ker je ta napaka zares velika, ljudje pa so zaradi nje hudo trpeli, Robert Thomson vztraja: “Ne gre za denar, vendar pa se proti temu borim že 20 let in način, kako so z mano delali na pošti, je več kot smešen.”