Cene Prevc o vodenju kavarne: Vsak dan poskušati biti kanček boljši

Ljudje Jan Artiček 27. februarja, 2024 05.27
featured image

Nekdanji smučarski skakalec Cene Prevc se po zaključku športne kariere preizkuša kot gostinec. Skupaj s poslovnim partnerjem vodi škofjeloško kavarno Homan.

27. februarja, 2024 05.27

Kavarna in slaščičarna Homan stoji pod znamenito Homanovo lipo na Mestnem trgu v Škofji Loki. Junija lani sta lokal najela Cene Prevc, ki je pred tem aprila zaključil kariero smučarskega skakalca, in njegov poslovni partner Matej Kavčič. Lokal trenutno prenavljata.

“Še pred enim letom nisem vedel za to,” nam o projektu pove Prevc, ki je v preteklosti že delal za točilnim pultom. Po zaključku športne kariere je član dinastije Prevc razmišljal o nadaljevanju šolanja, kot pojasni v intervjuju za Sportklub. Toda po sestanku s Kavčičem se je odločil sodelovati pri prevzemu Homanove kavarne, ki obratuje neprekinjeno že 150 let.

Takrat mu je bilo gostinstvo “tako rekoč hobi program”, dodaja. Tudi dolgoročno je dejavnost videl v tej luči, a se je zavedal, da bo sprva Homan od njega terjal veliko časa.

Danes, več kot pol leta po najemu lokala, si cilje zadaja podobno kot v športu. “Vsak dan poskušati biti kanček boljši in ne zaspati,” pravi. Najprej se pri Homanu osredotočajo na obvladanje prostora, nato pa bodo razmišljali o nadaljnjih nadgradnjah.

Kavarna in slaščičarna Homan v Škofji Loki
Kavarna in slaščičarna Homan v Škofji Loki s Homanovo lipo sredi terase (Foto: PROFIMEDIA)

Prenova

Lokal je trenutno zaprt zaradi polne prenove. Kot pravi Prevc, so ga zaprli 1. januarja. Namen prenove je urediti prostor, “da bo vreden imena”. Lokal je bil namreč dotrajan, nova ekipa pa si želi, da bi bil bolj funkcionalen, nam še pove nekdanji skakalec.

Obeta se tudi celovita prenova trga, na katerem stoji terasa lokala. Terasa je v lasti občine, pojasni Prevc. Dela so že začeli, prenova trga pa naj bi trajala leto in pol.

Mestni trg v Škofji Loki
Mestni trg v Škofji Loki čaka obnova (Foto: PROFIMEDIA)

Vino in sladoled

V Homanu prodajajo tudi modro frankinjo, ki nosi Prevčevo ime in je nastala v sodelovanju s Kmetijsko zadrugo Metlika.

Na vprašanje, ali Prevčeva prepoznavnost privabi več strank pod Homanovo lipo, nekdanji športni as odgovarja, da je imela kavarna širok doseg že prej. “Prejšnji lastnik je ustvaril dober renome,” pravi Prevc, predvsem s ponudbo sladoleda. Po njegovih besedah so na kepice sladoleda pogosto prihajale šole na ekskurzijah.