Poletni let z Ryanairom vas bo zaradi odpadlih Boeingovih vrat stal več. Zakaj?

Novice Forbes Slovenija 26. februarja, 2024 19.00
featured image

Vrata, ki so januarja odletela z letala Boeing 737 Max, še naprej tresejo letalsko industrijo. Zaradi napake bo moral poletne lete podražiti priljubljeni nizkocenovnik.

26. februarja, 2024 19.00

Leti z nizkocenovnikom Ryanair bodo to poletje lahko tudi do 10 odstotkov dražji kot bi sicer bili. Kot je za BBC dejal glavni izvršni direktor Michael O’Leary, bodo lete podražili zaradi zamud pri dobavi novih letal. Te namreč pomenijo, da Ryanair ne bo dosegel zastavljenega cilja o številu prepeljanih potnikov.

Kje je nastal problem? Ryanair je po pisanju BBC pričakoval, da jim bo proizvajalec letal Boeing do marca dostavil 57 letal Boeing 737 Max 8200. Ker pa se je omenjeni ameriški proizvajalec znašel pod drobnogledom Zvezne uprave za letalstvo (FAA), sta proizvodnja in dostava močno upočasnjena.

V začetku januarja so namreč prav z letala iz Boeingove serije 737 Max, ki je bilo del flote prevoznika Alaskan Airlines, med poletom odpadla vrata. Incidentu, v katerem se k sreči ni nihče poškodoval, je sledila obsežna inšpekcijska preiskava FAA.

Ta je pomenila, da so nekatera Boeingova letala kar nekaj časa ostala na tleh, razkrila pa je tudi nekatere druge pomanjkljivosti v proizvodnji. Kot smo poročali v začetku meseca, so na trupih 50 letal iz serije 737 odkrili napačno izvrtane luknje. Preiskave so tako upočasnile proizvodnjo in dobavo letal prevoznikom.

Glavni izvršni direktor Ryanairja Michael O'Leary
Glavni izvršni direktor Ryanairja Michael O’Leary napoveduje podražitve (Foto: PROFIMEDIA)

Letne cilje prepeljanih potnikov bo treba znižati

Pri Ryanairu zdaj ocenjujejo, da bodo pravočasno dobili med 40 in 45 naročenih letal iz serije 737 Max 8200. Irski prevoznik si je zastavil cilj, da bo do konca marca 2025 prepeljal 205 milijonov potnikov. Direktor O’Leary sedaj pričakuje, da se bo ta številka z manjšim številom letal znižala na 200 milijonov potnikov.

Modro-rumeni letalski prevoznik sicer aprila novo bazo odpira tudi v naši soseščini. Na letališče v Ronkah prinaša pet novih povezav, novo letalo in 600 novih delovnih mest, ki jih bodo polnili s kadri iz lokalnega okolja.