Neuradno: storitev Apple pay tudi za uporabnike NLB

Novice Forbes Slovenija 26. februarja, 2024 15.54
featured image

Brezstično plačevanje z Applovim telefonom bo omogočila še ena slovenska banka.

26. februarja, 2024 15.54

Na obzorju je novost za nekatere slovenske imetnike Applovih telefonov, tablic in drugih naprav. Kot smo neuradno izvedeli, naj bi Nova Ljubljanska banka od jutri naprej za svoje stranke omogočila plačevanje prek mobilne denarnice Apple Pay.

Gre za storitev, s katero lahko uporabnik plačilno kartico poveže z Applovo napravo, nato pa prek protokola NFC plačuje na terminalih POS. Uporabo Apple Pay je od bank na slovenskem trgu doslej omogočala le Intesa Sanpaolo ter še nekaj tujih “fintech” bank, kot so N26 in Revolut.

Uvedba Apple Pay pri NLB se je sicer napovedovala že nekaj časa. Naprej se je ugibalo, da bo na voljo že konec lanskega leta, zdaj pa je jasno, da bodo storitev aktivirali tik pred koncem februarja.

Apple pod drobnogledom Evropske komisije

Apple je sicer zaradi omejitev pri koriščenju mobilne denarnice in tehnologije NFC za brezstično plačevanje v nemilosti pri Evropski komisiji. Ta je zaradi očitkov o kršitvah evropskih pravil o konkurenci leta 2020 sprožila več preiskav proti podjetju, med njimi pa so se nekatere ukvarjale tudi z omenjenimi omejitvami.

Apple Pay je namreč edina mobilna denarnica, ki lahko na telefonih iPhone uporablja tehnologijo NFC za brezstično plačevanje v fizičnih trgovinah. Evropska komisija je tako maja 2022 Apple obvestila, da lahko takšno izključevalno ravnanje omejuje konkurenco na trgu mobilnih denarnic na telefonih iPhone in s tem krši evropsko zakonodajo. Apple je sicer nedavno komisiji predal sklop zavez, med katerimi je tudi dovoljenje tretjim ponudnikom mobilnih denarnic za brezplačno koriščenje tehnologije NFC.