Uradno: Na NLB po novem tudi Apple Pay

Tehnologija Forbes Slovenija 27. februarja, 2024 09.23
featured image

Brezstično plačevanje z Applovimi napravami je po Intesi San Paolo uvedla še NLB.

27. februarja, 2024 09.23

NLB od danes za nekatere slovenske imetnike Applovih telefonov, tablic in drugih naprav omogoča plačevanje prek mobilne denarnice Apple Pay. Plačilno kartico je bilo danes zjutraj že mogoče dodati v mobilno denarnico.

Gre za storitev, s katero lahko uporabnik plačilno kartico poveže z Applovo napravo, nato pa prek protokola NFC plačuje na terminalih POS. Uporabo Apple Paya so od bank na slovenskem trgu doslej omogočale le Intesa Sanpaolo in še nekaj tujih “fintech” bank, kot sta N26 in Revolut.

Uvedba Apple Paya pri NLB se je sicer napovedovala že nekaj časa. Naprej se je ugibalo, da bo na voljo že konec lanskega leta, dva meseca kasneje pa novost postaja realnost.

Apple pod drobnogledom Evropske komisije

Apple je zaradi omejitev pri koriščenju mobilne denarnice in tehnologije NFC za brezstično plačevanje v nemilosti Evropske komisije. Ta je zaradi očitkov o kršitvah evropskih pravil o konkurenci leta 2020 sprožila več preiskav proti podjetju, med njimi pa so se nekatere ukvarjale tudi z omenjenimi omejitvami.

Apple Pay je namreč edina mobilna denarnica, ki lahko na telefonih iPhone uporablja tehnologijo NFC za brezstično plačevanje v fizičnih trgovinah. Evropska komisija je tako maja 2022 Apple obvestila, da lahko takšno izključevalno ravnanje omejuje konkurenco na trgu mobilnih denarnic na telefonih iPhone in s tem krši evropsko zakonodajo. Apple je nedavno Komisiji predal sklop zavez, med katerimi je tudi dovoljenje tretjim ponudnikom mobilnih denarnic za brezplačno koriščenje tehnologije NFC.