Ljudske obveznice na borzi, prvi posli že sklenjeni

Novice Forbes Slovenija 27. februarja, 2024 10.46 > 27. februarja, 2024 10.54
featured image

Ljudske obveznice so od danes uvrščene na borzo. V prvih urah je bilo sklenjenih za 70 tisoč evrov poslov.

27. februarja, 2024 10.46 > 27. februarja, 2024 10.54

Po tem, ko je Slovenija prejšnji teden izdala 261 tisoč obveznic v skupni nominalni vrednosti 261 milijonov evrov, v petek pa so bile te prepisane na trgovalne račune vlagateljev, se danes začenja trgovanje na borzi. Spomnimo, da je obveznice kupilo 9.427 državljanov, od teh je 5.659 vlagateljev odprlo nov trgovalni račun.

Z uvrstitvijo na borzo so postale prosto prenosljive ter jih lahko kupi kdorkoli, tudi pravne osebe. Njihova cena se odslej oblikuje na trgu, poroča STA.

V prvih urah trgovanja je bilo sklenjenih za 70 tisoč evrov poslov, kaže tečajnica Ljubljanske borze.

Kdaj cena raste, kdaj pada?

Aleš Lokar iz KD Skladov je na vprašanje Forbes Slovenija, kdaj bo cena obveznice na Ljubljanski borzi rasla in kdaj padala, dejal, da bo to odvisno predvsem od tega, kaj bodo počele centralne banke.

“Če bo inflacija rasla in centralne banke ne bodo zniževale obrestnih mer, lahko cena obveznice na borzi pade. In obratno. Če bo inflacija nizka, na primer pod ciljnima dvema odstotkoma, in bodo centralne banke zniževale obrestne mere, bo cena obveznice rasla. To je povsem enostaven finančni mehanizem, saj višje zahtevane obrestne mere znižujejo današnjo vrednost glavnice. Za tiste, ki bodo imeli obveznice do dospetja, pa ta cena seveda ne bo imela vpliva.”

Poudaril pa je, da je pomembno tudi, kakšna bo likvidnost. “Če se bo z obveznicami malo trgovalo in bo likvidnost nizka, bo cena obveznice nižja. Ker je izdaja obveznic za državljane majhna, ni pričakovati visoke likvidnosti.”

Malo poslov z obveznicami

Na trgu obveznic Ljubljanske borze se sicer že zdaj trguje s kar nekaj državnimi obveznicami ter tudi obveznicami nekaterih podjetij. Lani je bilo po podatkih Ljubljanske borze z vsemi vrednostnimi papirji na borzi sklenjenih za 330,2 milijona evrov poslov, od tega z obveznicami 0,4 odstotka.

Eden od ciljev finančnega ministrstva je spodbuditi zanimanje državljanov za kapitalski trg. Z izdajo ljudskih obveznic so po besedah ministra Klemna Boštjančiča ta cilj dosegli.