Zamenjava na vrhu Disneyja: je pred medijskim konglomeratom novo obdobje?

Novice Forbes Slovenija 27. februarja, 2024 07.10
featured image

Po desetletju in pol se bo z mesta predsednika filmske produkcije ameriškega medijskega konglomerata Disney umaknil Sean Bailey. Zamenjal ga bo David Greenbaum, vodja studia Searchlight Pictures.

27. februarja, 2024 07.10

Zamenjava na vrhu ameriškega medijskega konglomerata je posledica slabih poslovnih rezultatov. Kot so sporočili iz Disneyja, bo Sean Bailey še naprej ostal v podjetju, in sicer kot producent prihajajočega znanstvenofantastičnega filma Tron: Ares, sodeloval pa bo tudi v drugih projektih, poroča BBC.

Disney pod pritiskom milijarderja

Kot predsednik filmske produkcije je Bailey nadzoroval igrane priredbe filmov, kot so Alica v čudežni deželi, Zlohotnica in Knjiga o džungli. Med njegovimi uspešnicami so tudi Levji kralj, Lepotica in zver ter Aladin.

Njegove produkcije so medijskemu velikanu skupaj prinesle približno slabih 6,5 milijarde evrov prihodkov od prodaje kinovstopnic. Lani je bil odgovoren tudi za film Mala morska deklica, ki pa ni dosegel uspeha drugih filmov.

“Sean je bil dobro desetletje izjemno pomemben člen studijske ustvarjalne ekipe,” je v izjavi za javnost dejal sopredsedujoči podjetju Disney Entertainment Alan Bergman. “Skupaj s svojo ekipo je na filmska platna prinesel ikonične zgodbe in trenutke, ki so navdušili oboževalce po vsem svetu in bodo prestali preizkus časa,” je še dodal po navedbah BBC.

Walt Disney Studios
Kljub zamenjavi bo Sean Bailey še naprej ostal v podjetju (Foto: PROFIMEDIA)

David Greenbaum je bil imenovan za novoustanovljeno funkcijo predsednika studiev Disney Live Action in 20th Century. Sodeloval je pri filmu Nesrečna bitja, ki je na letošnjih filmskih nagradah oskar prejel 11 nominacij, vključno z nominacijo za najboljši film.

Disney je pod pritiskom ameriškega poslovneža in milijarderja Nelsona Peltza, ki je pozval k preoblikovanju konglomerata. Želi si namreč, da bi Disney povečal dobiček iz dejavnosti pretočnih vsebin in izboljšal poslovne rezultate filmov.

Peltz je namreč večkrat zahteval sedež v upravnem odboru podjetja. V ponedeljek je podjetje delničarjem tako poslalo pismo, v katerem je pozvalo, naj ne podprejo njegove prošnje za članstvo v upravnem odboru.

Direktor družbe Bob Iger je v začetku tega meseca napovedal vrsto ukrepov, za katere upa, da bodo prinesli “znatno rast” medijskemu velikanu. Načrti vključujejo predvajanje ekskluzivne različice koncertnega filma Eras Tour pevke Taylor Swift na portalu Disney+.

Podjetje bo prav tako vložilo 1,4 milijarde evrov v podjetje Epic Games, ki med drugim izdaja izjemno priljubljeno videoigro Fortnite. Dan pred napovedjo o zamenjavi na vrhu podjetja je Disney predstavil tudi skupno podjetje s tekmecema Fox in Warner Bros. Discovery. Vzpostavili bodo novo platformo za pretakanje športnih vsebin.

Taylor Swift
Koncertni film ameriške glasbenice Taylor Swift bo na voljo na Disney+. (Foto: PROFIMEDIA)

Trije ameriški medijski velikani imajo namreč skupaj v lasti številne športne pravice, vključno s svetovnim prvenstvom v nogometu Fifa, formulo 1, nacionalno nogometno ligo (NLF), nacionalno košarkarsko zvezo (NBA) in bejzbolsko ligo (MLB).

Iger je Disney vodil 15 let, preden se je konec leta 2021 upokojil, vendar se je manj kot leto dni po odstopu vrnil v podjetje. Njegova vrnitev na čelo Disneyja je sledila strmemu delniškemu padcu podjetja in ustvarjanju izgube podjetja Disney+, še piše BBC.