Pri kom KPK poizveduje o podrobnostih Golobovega stranskega posla?

Novice Andreja Lončar 27. februarja, 2024 20.01
featured image

Dva meseca po tem, ko je protikorupcijska komisija prejela prijavo v zvezi s podjetjem predsednika vlade Roberta Goloba, se komisija še ni odločila, ali bo uvedla preiskavo.

27. februarja, 2024 20.01

Predsednik vlade Robert Golob je novembra lani postal lastnik podjetja Star Solar. To je bilo prej uradno v lasti njegove nekdanje žene Jane Nemec Golob, po ločitvi in delitvi premoženja na pol pa je delež v podjetju pripadel Golobu.

Podrobnosti o poslovanju podjetja pa so v javnosti povzročile kar nekaj nemira. Direktorica podjetja je bila sprva Golobova 19-letna hčerka Luna Golob konec decembra je direktorsko mesto zasedel Miran Klanjšček, sicer soprog poslanke Svobode Mirjam Bon Klanjšček.

Vprašanja vzbuja milijonsko posojilo Golobove žene podjetju, dano pred desetletjem, pa tudi morebitno iskanje davčnih obvodov prek visokih stroškov storitev, ki jih podjetje prikazuje v letnih poslovnih izkazih. Na to so prve opozorile Finance, v premierjevem kabinetu pa na njihovo vprašanje, ali je šlo za davčno optimizacijo oziroma izogibanje plačilu davkov in prispevkov, niso odgovorili.

V energetskih krogih so opozarjali tudi na to, da Star Solar ‘živi’ od darežljivih podpor državnega Borzena, ki je bil predlani ena prvih kadrovskih tarč Golobove vlade. Več o podjetju v članku Sončni posel družine Roberta Goloba: kako ga pojasnjuje premier – in česa ne pove?.

Premier je v zadnjih mesecih večkrat javno pojasnjeval, da je kot predsednik vlade lahko lastnik podjetja in da je vse zakonito.

KPK
Na KPK pravijo, da pregledujejo dokumentacijo in analizirajo dodatna pojasnila generalnega sekretariata vlade, družbe Borzen in Gibanja Svoboda, da bi razjasnili vse okoliščine (Foto: Žiga Živulović jr./Bobo)

Dva meseca po prijavi na KPK

Na dan objave informacije o Golobovem lastništvu Star Solar, 5. januarja letos, je Komisija RS za preprečevanje korupcije (KPK) prejela prijavo v zvezi s premierjevim lastništvom podjetja. Kaj točno prijavitelj problematizira, za zdaj ni znano, komisija pa je takoj po prijavi napovedala, da bo najprej opravila predhodni preizkus.

Kje je ta postopek slaba dva meseca kasneje?

Na komisiji, ki jo vodi Robert Šumi, so za Forbes Slovenija pojasnili, da predhodni preizkus še vedno poteka. “Zadevo obravnavamo prednostno,” so zatrdili in dodali, da trenutno še pregledujejo dokumentacijo, ki so jo pridobili, in analizirajo dodatna pojasnila, da bi razjasnili vse okoliščine.

Na vprašanje, koga vse so prosili za pojasnila, so odgovorili, da so pojasnila in dokumentacijo pridobili od generalnega sekretariata vlade, družbe Borzen in Gibanja Svoboda, stranke predsednika vlade. Več informacij pa za zdaj zaradi interesa postopka ne morejo podati.

Trije možni scenariji

Komisija v tej, prvi fazi preiskave ugotavlja, ali iz navedb prijave izhaja sum kršitve iz pristojnosti KPK.

Če ni suma, se zadeva zaključi s sklepom predsednika komisije ali njegovega namestnika, obravnava prijave pa se zavrne ali zavrže. Če je za obravnavo prijavljenih kršitev pristojen drug organ, komisija prijavo odstopi temu organu.

Če se sum v predhodnem preizkusu potrdi, pa gre prijava v nadaljnjo obravnavo oziroma v nadaljnji postopek – preiskavo.