Zaradi propadle kriptovalute bodo morali strankam vrniti za milijardo evrov posojil

Posel Forbes Slovenija 29. februarja, 2024 07.47 > 29. februarja, 2024 07.56
featured image

Menjalnica kriptovalut Gemini v lasti dvojčkov Tylerja in Camerona Winklevossa, znanih po pravnem sporu s Facebookom, bo strankam vrnila za dobro milijardo evrov posojil.

29. februarja, 2024 07.47 > 29. februarja, 2024 07.56

Menjalnica kriptovalut Gemini je potrdila, da bo strankam zaradi propadlega posojilnega programa kot del poravnave z newyorškim oddelkom za finančne storitve (NYDFS) vrnila vsaj 1,1 milijarde dolarjev (okoli ene milijarde evrov).

Gre za program Earn, ki ga je podjetje ustavilo novembra 2022 zaradi zloma kriptovalute Genesis, s katero so pri programu sodelovali. Kot je za medije dejala nadzornica NYDFS Adrienne Harris, podjetje ni bilo skrbno pri poslovanju, predvsem pri pregled neregulirane tretje pravne osebe.

Prav Genesis so kasneje namreč obtožili obsežne goljufije. Zaradi nje stranke programa Earn niso mogle dostopati do svojih sredstev.

Zaradi malomarnosti pri poslovanju bodo morali plačati tudi globo v višini 37 milijonov dolarjev (okoli 34 milijonov evrov), je poročal BBC.

Če strankam ne bodo vrnili 1,1 milijarde dolarjev, bodo v NYDFS proti podjetju sprožili nadaljnje postopke.

Podjetje Gemini bo moralo zaradi propada kriptovalute strankam povrniti 1,1 milijarde dolarjev.
Foto: PROFIMEDIA

Kako odgovarjajo v podjetju?

V Geminiju so v odzivu zapisali, da si že zadnjih 15 mesecev prizadevajo za vrnitev sredstev ogoljufanim strankam. Ob tem so potrdili, da bodo strankam skušali vrniti več kot 1,8 milijarde dolarjev (okoli 1,66 milijarde evrov), kar je 700 milijonov dolarjev (okoli 646 milijonov evrov) več od zneska strank, do katerega niso mogli dostopati.

Gemini bo v stečajno maso nekdanje kriptovalute Genesis prispevala 40 milijonov dolarjev (okoli 37 milijonov evrov), s čimer želijo koristiti strankam nekdanjega programa Earn, še poroča BBC.