Podravka z rastjo prihodkov in dobička, zaključen preobrat Žita

Posel Forbes Slovenija 28. februarja, 2024 15.01
featured image

Hrvaška živilska skupina Podravka, ki je večinska lastnica slovenskega Žita, je lani povečala prihodke za sedem odstotkov in dobiček za več kot tretjino.

28. februarja, 2024 15.01

Skupina Podravka ima za seboj uspešno leto, saj je povečala prihodke in dobiček, znižala dolg in investirala v prestrukturiranje slovenske družbe Žito. Prihodki od prodaje so v 2023 znašali 713,8 milijona evrov prihodkov, kar je sedem odstotkov več kot leto prej. Dobiček se je okrepil za 35 odstotkov in je znašal 66,4 milijona evrov, so iz hrvaške družbe sporočili v izjavi za javnost.

Največ prihodkov skupina ustvari na Hrvaškem in v Sloveniji. Lani je prodaja v teh dveh državah znašala 352 milijonov evrov, kar je slaba polovica skupnih prihodkov. Največji vpliv na rast dobička pa je imela davčna olajšava v okviru Zakona o spodbujanju investicij, ki je podjetju prinesla 19,7 milijona evrov. Brez tega bi dobiček znašal dobrih 47 milijonov evrov ali 14 odstotkov več.

Podravka ima dva poslovna segmenta, in sicer prehranskega in farmacevtskega. Slednjega predstavlja podjetje Belupo. Tako prihodki kot dobiček so rasli hitreje v farmacevtskem segmentu. Prihodki Belupa so se namreč povečali za 10,5 odstotka in znašali dobrih 160 milijonov evrov. Normalizirani dobiček v farmaciji pa se je povečal za dobrih 30 odstotkov na 23,2 milijona evrov.

“V okoliščinah, kjer smo se še vedno soočali z naraščajočimi stroški surovin in povišano inflacijo, smo ohranili močan tempo lansiranja novih izdelkov, vlaganj v tehnologijo ter povečevanja učinkovitosti proizvodnje,” je dejala predsednica uprave Podravke Martina Dalić.

Predsednica uprave Podravke Martina Dalić
Predsednica uprave Podravke Martina Dalić pravi, da se obeta še dodatnih osem milijonov evrov investicij v Žito (Foto: Arhiv Žito/Podravka)

Preobrazba Žita

V lanskem letu je Podravka izvedla za 69 milijonv evrov investicij, kar je slabo tretjino več kot v 2022. Od leta 2021, ko se je začel trenutni investicijski cikel, je družba vložila več kot 150 milijonov evrov v “posodobitev, uvajanje novih tehnologij in digitalizacijo, povečanje učinkovitosti in energetske
učinkovitosti ter nadaljnje izboljšanje delovnih pogojev,” so zapisali v izjavi. Te investicije so izvedli z lastnim denarjem, kar je znižalo njihov dolg v razmerju z EBITDA na 0,2.

V Sloveniji je Podravka lani zaključila projekt Preobrat Žita, ki se je začel januarja 2022. Prestrukturiranje je vključevalo konsolidacijo proizvodnih lokacij ter posodobitve proizvodnje za povečanje učinkovitosti
in konkurenčnosti na področju proizvodnje pekovskih izdelkov.

“Preobrat Žita vključuje investicije. Tako smo v Žito doslej vložili 8,2 milijona evrov, v prihodnjem obdobju pa načrtujemo še osem milijonov. Med naložbami so nova proizvodna linija za kruh na Viču, avtomatizacija linij v Mariboru in širitev skladiščnih zmogljivosti zamrznjenih izdelkov v Mariboru,” je povedala Dalić.

Silos podjetja Žito
Program preobrata v Žitu se je začel januarja 2022 (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Rast delnice

Delnica Podravke je lani dosegla rekordno vrednost. Zadnja cena delnice leta 2023 je znašala 163 evrov, s čimer je bila njena vrednost za 93,7 odstotka višja od zadnje realizirane vrednosti leta 2022. Tržna vrednost družbe je takrat dosegla 1,1 milijona evrov.

Trenutno cena Podravkine delnice na zagrebški borzi znaša 159 evrov.

Podravka ima poleg Belupa in Žita med drugim v lasti tudi znamke Vegeta, 1001 cvet, Gorenjka, Maestro, Šumi, Čokolešnik, Zlato polje in Kviki.