Potrjene informacije Forbesa: menjava človeka, ki je skrbel za naložbe v ceste

Novice Andreja Lončar 29. februarja, 2024 04.59
featured image

Na direkciji za infrastrukturo, ki jo vodi vršilka dolžnosti Karmen Praprotnik, potrjujejo, da je bil v začetku tedna v okviru reorganizacije razrešen Tomaž Willenpart.

29. februarja, 2024 04.59

V torek smo poročali, da je vršilka dolžnosti direktorice Direkcije RS za infrastrukturo Karmen Praprotnik po naših informacijah razrešila Tomaža Willenparta, ki je kot vodja sekcije za investicije v ceste bedel nad trenutno precej živahnim področjem vlaganj v državno cestno infrastrukturo. Tu se zadnja leta obrača po več sto davkoplačevalskih milijonov letno. Več v članku Neuradno: razrešen mož, ki bedi nad državnimi naložbami v ceste.

Na direkciji so nam zdaj te informacije potrdili in pojasnili, da so v ponedeljek obelodanili odločitev o reorganizaciji, katere namen je zagotoviti učinkovitejše oziroma smotrnejše delo. To je posledica potreb delovnega procesa, so navedli.

Reorganiziranih je bilo več notranjih organizacijskih enot, med drugim sektor za investicije v ceste. Nov akt o sistemizaciji bo po navedbah direkcije stopil v veljavo v začetku marca. Potrdili pa so tudi naše informacije o Willenpartovem nasledniku; do nadaljnjega bo sektor za investicije v ceste po pooblastilu vodil Alojzij Boh, direktor sekcije za planiranje.

Kot smo pisali, je novica o menjavi vznemirila nekatere župane, ki so Willenparta opisali kot zelo operativnega. Predvsem naj bi šlo za gradbenega strokovnjaka z dolgoletnimi izkušnjami in dobrim poznavanjem zahtevnega področja naložb v cestno infrastrukturo.

Na položaju je bil vse od leta 2009. V političnih krogih je slišati, da so razlog za nenadno zamenjavo (dlje časa trajajoča) nesoglasja z ministrico Alenko Bratušek. Na kaj naj bi se ta soglasja nanašala, pa za zdaj ni znano.

Policija ni našla nepravilnosti

Na kranjski policijski upravi pa so nam v zvezi z očitki zoper Willenparta, ki naj bi po poročanju portala Necenzurirano pred leti Gorenjski gradbeni družbi (GGD) podpisal referenco, do katere ni bila upravičena, povedali, da je policija oktobra 2022 tožilstvu poslala poročilo. To pomeni, da v tem primeru ni našla podlage za kazensko ovadbo. Poročilo je poslala evropskemu javnemu tožilstvu, saj je šlo za (med drugim) za sum goljufije na škodo Evropske unije.