Šef Googla kritičen do “neprimernih” odzivov hišne umetne inteligence

Tehnologija Forbes Slovenija 28. februarja, 2024 16.59
featured image

Nekateri odzivi klepetalnika Gemini, s katerim Google tekmuje proti ChatGPT, so bili žaljivi in diskriminatorni, je dejal izvršni direktor Alphabeta Sundar Pichai.

28. februarja, 2024 16.59

Pred tednom dni je tehnološki velikan Alphabet, ki ima v lasti iskalnik Google, zamrznil uporabo svojega orodja umetne inteligence Gemini. Uporabniki so namreč poročali o vrsti nepravilnosti pri njegovih odzivih. Glavni izvršni direktor podjetja Sundar Pichai je uslužbencem v torek dejal, da so bili besedilni in slikovni odzivi “popolnoma nesprejemljivi,” poroča Reuters.

Odzivi orodja so bili žaljivi in diskriminatorni do uporabnikov, je še dejal Pichai in obljubil rešitve v naslednjih nekaj tednih. “Naše ekipe delajo 24 ur na dan, da bi rešile te težave. Že opažamo znatno izboljšanje pri širokem naboru prošenj. Pregledali bomo, kaj se je zgodilo, in poskrbeli, da bomo to popravili v najširšem obsegu.”

Google v tekmi umetne inteligence skuša ujeti priključek, odkar je decembra lani OpenAI lansiral klepetalnik ChatGPT. OpenAI je v partnerstvu z Googlovim glavnim tekmecem, Microsoftom, ki je v razvijalca umetne inteligence vložil do 13 milijard dolarjev.

Pred letom dni je Google razvil lastnega klepetalnega robota po imenu Bard. Ta se je že ob lansiranju soočal s kritikami, saj je podajal netočne navedbe. Februarja letos je Google orodje preimenoval v Gemini in uvedel naročnino za storitev, ki ponuja boljše delovanje umetne inteligence.