Padli kriptokralj upa na milostno sodbo

Novice Forbes Slovenija 28. februarja, 2024 14.01
featured image

Nekdanji čudežni deček kriptosveta Sam Bankman-Fried je sodišče pozval k mili kazni zaradi prevare v primeru propadle kriptomenjalnice FTX.

28. februarja, 2024 14.01

Sam Bankman-Fried je bil novembra lani pravnomočno obsojen za domnevno največjo prevaro v zgodovini ZDA. Nekdanjemu vodji kriptomenjalnice FTX, ki je svoje stranke oškodoval za osem milijard dolarjev, je grozilo 110 let zaporne kazni. Toda njegov odvetnik je v torek sodišču predlagal precej nižjo kazen, poroča Reuters.

Odvetnik Bankman-Frieda Marc Mukasey je predlagal, da njegov klient prejme zaporno kazen v razponu od 5,25 leta do 6,5 leta. Kot razlog je navedel, da bodo oškodovane stranke po stečaju FTX v celoti poplačane. To naj bi dokazovalo, da Bankman-Fried ni nikoli nameraval ukrasti denarja strankam. O tem sta v predlogu pričala tudi starša mladega kriptopodjetnika, profesorja prava na univerzi Stanford Joseph Bankman in Barbara Fried.

“Z Barbaro sva bila iz prve roke priča njegovi osredotočenosti na vrnitev denarja vlagateljem, dolgo potem, ko je obstajala kakršna koli možnost, da bi lahko rešil svoj kapital in bogastvo,” je zapisal Bankman.

Tožilec na Manhattnu bo svoje priporočilo podal 15. marca. Sodnik Lewis Kaplan bo kazen določil 28. marca.

Barbara Fried in Joseph Bankman
Barbara Fried in Joseph Bankman po branju obtožnice njunega sina (Foto: Jane Rosenberg/REUTERS)

Strm vzpon, strm padec

Bankman-Fried je v času rasti kripto trga z FTX ustvaril premoženje, ki je po oceni Forbesa znašalo 26 milijard dolarjev (24 milijard evrov). Novembra 2022 pa je menjalnica razglasila stečaj, po tem, ko je več strank dvignilo svoja sredstva. Bankman-Fried, ki bo kmalu dopolnil 32 let, je bil obtožen mesec dni pozneje.

Na sodišču v New Yorku so trije tesni sodelavci pričali, da je vodja kriptomenjalnice preusmerjal sredstva strank FTX za poplačilo dolga svojega hedge sklada Alameda Research. S tem denarjem je med drugim kupoval luksuzne nepremičnine na Bahamih in doniral ameriškim politikom za podporo kriptu-prijazne zakonodaje, še piše Reuters.

Bankman-Fried ni priznal krivde. Na svojo obsodbo in kazen naj bi se pritožil. Priznal je, da je delal napake pri vodenju FTX, vendar je na sojenju izjavil, da nikoli ni nameraval ukrasti sredstev strank.