Bavčar in Golubič pravnomočno oproščena v zadevi Istrabenz

Novice Forbes Slovenija 28. februarja, 2024 17.48
featured image

Višje sodišče v Kopru je zavrnilo pritožbo vrhovne državne tožilke in potrdilo sodbo okrožnega sodišča, je za Delo potrdil Bavčarjev odvetnik.

28. februarja, 2024 17.48

Višje sodišče v Kopru je zavrnilo pritožbo vrhovne državne tožilke pri specializiranem državnem tožilstvu Mateje Jadrič Zajec in potrdilo sodbo okrožnega sodišča v Kopru. To je Igorja Bavčarja in Miroslava Golubića oprostilo obtožb oškodovanja Istrabenza s preprodajo delnic Intereurope, je prvi poročal portal požareport. Bavčarjev odvetnik Aljoša Dežman pa je za Delo potrdil, da je koprsko višje sodišče v celoti zavrnilo pritožbo tožilstva na prvostopenjsko oprostilno sodbo.

Za kaj gre? Na koprskem višjem sodišču so 14. februarja predstavili pritožbo na sodbo, s katero sta bila Igor Bavčar in Miroslav Golubić marca lani oproščena obtožb pridobitve koristi podjetju Maksima Holding na škodo Istrabenza z nakupom in prodajo delnic Intereurope. Specializirano državno tožilstvo je trdilo, da je okrožna sodnica posel napačno opredelila za tako imenovano repo pogodbo.

Sodišče: šlo je za repo pogodbe

Decembra 2007 je namreč Istrabenz za več kot 14 milijonov evrov odkupil sveženj delnic Intereurope od Maksime Holding, naslednji dan pa ga je za 10,3 milijona prodal Banki Celje. Na specializiranem državnem tožilstvu so menili, da je Igor Bavčar zlorabil položaj predsednika uprave Istrabenza in v enem dnevu povzročil temu podjetju 3,7 milijona evrov škode in hkrati 3,2 milijona evrov koristi podjetju Maksima Holding, v katerem je bil večinski lastnik. Pri tem naj bi mu pomagal tedanji predsednik uprave Maksime Holdinga Miroslav Golubić.

Bavčarjev zagovornik Aljoša Dežman je v pisnem odgovoru zagovarjal oceno okrožnega sodišča, da v bistvu ni šlo za kupoprodajne pogodbe, ampak za repo pogodbe, to so pogodbe o ponovnem odkupu delnic. To pomeni, da naj bi bil Istrabenz dogovorjen z Banko Celje, da bo v določenem roku te delnice spet odkupil, razlika v ceni pa bi dejansko predstavljala obrestno mero. V bistvu naj bi šlo za kreditiranje Istrabenza, ki takrat potreboval denar za nakup delnic Petrola, a je bil že preveč zadolžen, da bi dobil posojilo brez jamstva.