Nov sodni izziv za zadolžen kitajski nepremičninski sektor

Posel Forbes Slovenija 28. februarja, 2024 12.48
featured image

Upnik je na sodišču v Hongkongu zahteval likvidacijo enega največjih razvijalcev nepremičnin na Kitajskem, podjetja Country Garden.

28. februarja, 2024 12.48

Kitajski razvijalec nepremičnin Country Garden se bo moral na sodišču braniti pred prošnjo za likvidacijo podjetja. To je v torek v Hongkongu vložil lokalni upnik Ever Credit Limited, ki je del konglomerata Kingboard Holdings. Razlog za peticijo upnika je nepoplačan dolg v višini 205 milijonov dolarjev (190 milijonov evrov).

Zaslišanje bo 17. maja, je odločilo sodišče. Country Garden je v izjavi za javnost, objavljeni na hongkonški borzi, sporočil, da se bo proti likvidaciji “odločno” boril. Podjetje je imelo junija lani skupno 189 milijard dolarjev dolga (174 milijard evrov), od tega 11 milijard dolarjev (10 milijard evrov) dolguje tujim upnikom. Skupni dolg je skoraj enak vrednosti vseh sredstev podjetja, poroča Reuters.

Delnice družbe so v sredo padle za skoraj 14 odstotkov, s čimer je izguba v zadnjem letu dosegla več kot 70 odstotkov.

Country Garden se s tem pridružuje najbolj zadolženemu razvijalcu nepremičnin na svetu, kitajskemu Evergrandu. Podjetje s približno 300 milijardami dolarjev dolga (277 milijard evrov) in tržno vrednostjo le okrog 270 milijonov dolarjev je sodišče v Hongkongu poslalo v likvidacijo konec januarja. Primer bo po pisanju Bloomberga pokazatelj, koliko moči imajo hongkonški regulatorji na podjetja, ki imajo večino svojih sredstev na celinskem Kitajskem.

Country Garden
Country Garden ima za 174 milijard evrov dolgov (Foto: PROFIMEDIA)

Težave v sektorju

Peticija bo verjetno oživila zaskrbljenost kupcev stanovanj in upnikov glede dolžniške krize kitajskega nepremičninskega sektorja v času, ko Peking poskuša povečati zaupanje v sektor. Ta predstavlja četrtino kitajskega bruto domačega proizvoda, poroča Reuters.

Težave kitajskega nepremičninskega sektorja so se začele leta 2021. Takrat je država z regulacijo omejila gradnjo nepremičnin z dolgom, kar je v industriji, ki je temeljila na zadolževanju za gradnjo novih nepremičnin, sprožilo likvidnostni krč.

Od takrat je več razvijalcev nepremičnin v drugem največjem gospodarstvu na svetu zamudilo plačilo svojega dolga. Country Garden je odplačilo obvezniškega kupona v vrednosti 15 milijonov dolarjev zamudil oktobra lani. Likvidaciji ali bankrotu se razvijalci skušajo izgobati s prestrukturiranjem dolga.

Cene novih stanovanj na Kitajskem so januarja še naprej padale, kljub prizadevanjem Pekinga za oživitev sektorja z ugodnejšimi pogoji zadolževanja. Leta 2023 je prodaja stanovanj padla za 6,5 odstotka. Številni bodoči lastniki stanovanj odlašajo z nakupi, saj zadolženi gradbeniki odlašajo ali prekinjajo gradnje novih stanovanjskih projektov, piše Reuters. Nedokončanih je ostalo več milijonov stanovanj, ki so jih kupci plačali vnaprej, a nikoli prejeli v uporabo.