Kaj vse ima v lasti Zlatan Ibrahimović: od otoka do osupljive zbirke avtomobilov

Ljudje Forbes 29. februarja, 2024 14.24
featured image

Eden najboljših nogometašev na svetu Zlatan Ibrahimović je lani končal športno kariero. Pri Forbes BiH so pogledali, kaj vse ima danes zvezdnik bosansko-hercegovskih korenin v lasti.

29. februarja, 2024 14.24

Zlatan Ibrahimović je v nogometu osvojil tako rekoč vse. Dal je več kot 550 golov in končal na 13. mestu lestvice najboljših strelcev. Razlog, zakaj je lahko tako dolgo bil v samem vrhu svetovnega nogometa, je njegova športna disciplina, ki jo je z igrišč prenesel v zasebno življenje.

“Ne morem sedeti pri miru. Moram se gibati. Vzdrževanje forme je v moji naravi. Nimam težav z motivacijo, rad izzivam svoje telo. Počutim se dobro in živo,” je Zlatan Ibrahimović dejal za revijo GQ. Kot nekoč na igrišču, tako Zlatan še danes skozi fizično dejavnost svojo telesno moč potiska do skrajnih mej.

Kako je odkril jogo

“Vedno je nekaj, s čimer nisem zadovoljen, zato skušam lestvico vzdržljivosti dvigniti na višjo raven. Najtežje mi je bilo, ko se zaradi težke poškodbe nisem mogel gibati tako kot pred tem. Takrat sem odkril jogo. To je bilo nasprotje hitrega gibanja, ki sem ga navajen, zato je bil nov izziv zame. Bilo je vznemirljivo, naučil sem se veščin, ki sem jih lahko uporabil na igrišču. Nikoli se ne smete bati preizkušanja novih stvari,” pravi Zlatan v intervjuju za revijo GQ. Dodaja, da so mu tam, od koder prihaja, ljudje pogosto govorili, da se česa ne da, zato želi odraščajočim otrokom pokazati, da je prav vse mogoče, saj je sam živi dokaz tega.

Zlatan Ibrahimović
Nikoli se ne smete bati preizkušanja novih stvari, pravi Zlatan Ibrahimović (Foto: PROFIMEDIA)

Nogomet je Zlatanu prinesel slavo. Z menjavo športnih klubov in prikazovanjem nogometne čarovnije na igrišču je pokazal, da lahko fant, ki je dejansko odrasel v getu, pride do svetovnega vrha. Njegov vrh je poln športnih uspehov, pa tudi gmotnih dobrin, o katerih je v otroštvu lahko samo sanjal. Eksistencialno težo svojega otroštva je opisal v avtobiografski knjigi Jaz, Zlatan, ki je popolnoma drugače osvetlila njegovo življenje. Da je bilo težko, ni nikoli skrival.

Kot otrok pogosto lačen

“Ko sem bil majhen, sem bil pogosto zelo lačen. Odprl sem hladilnik in tam ni bilo ničesar. Kot otroku mi je bilo zelo težko zaradi tega. Slabo gmotno stanje me je prisililo, da sem postal najboljši,” priznava.

Oče Šefik je nekoč zbral dovolj denarja, da je Zlatanu v Ikei kupil kavč, vendar ni imel dovolj, da bi plačal njegovo dostavo. Zlatan se spominja, da sta ga do doma nesla peš. Danes so te zgodbe iz njegove mladosti, polne izzivov, že daljna preteklost. Za Zlatana pa so opomnik, iz kakšnih razmer se je dvignil ter sebi in družini zagotovil lagodno življenje, v katerem ne manjka prestiža. Prav nasprotno.

Poleg nogometa je Zlatan strasten ljubitelj hitrih, izjemnih avtomobilov. Njegova zbirka je prav impresivna, vse od prve toyote, ki jo je kupil na lizing, do mercedesov, audijev, volvov in ferrarijev, izdelanih po naročilu le zanj.

Ferrari za rojstni dan

Ob avtomobilih, ki jih je imel in vozil po zaslugi sponzorskih pogodb, se Ibrina zbirka začne in konča s ferrarijem, vmes pa se je vrinilo še nekaj porschejev. Italijanski velikan v svetu prestižnih avtomobilov ceni Zlatanovo zvestobo in mu kot dolgoletnemu kupcu vedno omogoči, da izbere avtomobil iz nove omejene serije ferrarijev. Tako kot nikoli ni bil tipičen nogometaš, tudi ni tipična stranka. Vsako leto si je za rojstni dan podaril ferrarija z obveznim napisom Vse najboljše, Zlatan.

Zlatan Ibrahimović v svojem novem ferrariju Purosangue (Foto: PROFIMEDIA)

Leta 2020 so ga v Stockholmu fotografirali za krmilom njegovega črnega ferrarija Monza SP2, ki so ga izdelali v le 499 primerkih. Poleg ferrarijev je Zlatan velik zbiratelj motociklov Harley Davidson. V njegovi zbirki so bili V-Rod, Highster in legendarni Fat Boy. Človek njegovega statusa si lahko privošči jahto, zato je svoji zbirki avtomobilov in motociklov dodal jahto Riva Corsaro, vredno osem milijonov dolarjev, in nato še eno, 34 metrov dolgo jahto Benetti Oasis.

Italijanska ladjedelnica Benetti je omogočila prvi pogled na priljubljeno serijo Oasis 34M, imenovano Unknown. Zlatan je jahto prevzel leta 2022, isto leto pa so jo predstavili na prireditvi Yachting Festival v Cannesu. Po podatkih portala BOATPro so od predstavitve januarja 2022 prodali 13 primerkov Oasisa 34M, štiri pa so kupcem izročili leta 2023.

Športni kompleks in otok na jezeru Mälaren

Vsestranski športnik in avtor nekaterih najlepših golov ima v lasti tudi visoko tehnološki športni kompleks v rojstnem mestu Malmö na Švedskem in pet centrov za padel. Poimenoval jih je Padel Zenter in tako uporabil prvo črko svojega imena. Centri so poleg igrišč za padel, najhitreje rastoči šport v svetu, ki ga danes igra skoraj 10 milijonov ljudi, opremljeni tako, da lahko v njih pripravljajo kongrese.

Zlatan Ibrahimović jahta
Jahto Unknown je slavni nogometaš prevzel leta 2022, isto leto so jo predstavili tudi na prireditvi Yachting Festival v Cannesu (Foto: PROFIMEDIA)

Na koncu pa vendarle ne najmanj pomembno, Ibrahimović ima, kot poroča portal Supercarblondie, tudi svoj otok. Za bogate in slavne je to statusni simbol brez primere.

Čeprav je pozneje živel v številnih mestih po Evropi in vsem svetu, Zlatan Ibrahimović, ki se je rodil na Švedskem, v družini bosansko-hrvaških korenin, nikoli ni pozabil otroštva v Malmöju. Kadar želi pobegniti pred žarometi javnosti in se sprostiti, Zlatan odide v svojo rodno Švedsko. Prav zaradi tega je, kot poročajo tuji mediji, za približno 2,5 milijona evrov kupil otok na jezeru Mälaren, zahodno od Stockholma, kjer se lahko posveti svojemu priljubljenemu hobiju, lovu. Otok Davenso, ki se razprostira na okoli 500 hektarjih, ponuja možnost ribolova. Gre za enega najlepših otokov tretjega največjega švedskega jezera, ki se v bližini Stockholma spaja z Baltskim morjem.

jezero Mälaren
Kot poročajo tuji mediji, je Ibrahimović za približno 2,5 milijona evrov kupil otok na jezeru Mälaren zahodno od Stockholma, kjer se lahko posveti svojemu priljubljenemu hobiju, lovu (Foto: PROFIMEDIA)

Ko sem prišel v Ajax, smo jedli, kar smo hoteli

Zlatan tudi za svojo prehrano izbira samo najboljše. Opominja, da je treba za svoje telo skrbeti v vseh pogledih. Zato pazi, kaj jé, ker mu je prehrana pomagala, da je kot športnik ostal na vrhunski ravni. Danes so na njegovem jedilniku najpogosteje testenine, meso, ribe in veliko jajc. Vendar na začetku kariere ni vedno bil discipliniran, ko je šlo za prehrano.

“Na začetku kariere se mi hrana ni zdela preveč pomembna. Ko sem prišel v Ajax, smo jedli, kar smo hoteli. Ni bilo tako kot danes. Mislim, da je to postalo pomembno v zadnjih petih do desetih letih. Zdaj, ko jem doma, vem, kaj smem jesti glede na to, kako aktiven sem. To postaja nekaj, česar se ves čas zavedate,” je med drugim povedal za Aspetar Sports Medicine Journal.

“Na začetku kariere se mi hrana ni zdela preveč pomembna. Ko sem prišel v Ajax, smo jedli, kar smo hoteli. Ni bilo tako kot danes. Mislim, da je to postalo pomembno v zadnjih petih do desetih letih,” pravi Zlatan Ibrahimović. (Foto: PROFIMEDIA)

Najboljši sem, ko sem tak kot v resnici

Zlatan je poročen s Švedinjo Heleno Seger, s katero imata dva sinova, Maximiliana in Vincenta. Svojim sledilcem na družbenih omrežjih (na Instagramu ga spremlja 64,3 milijona ljudi) omogoča vpogled v to, kako preživlja prosti čas, v katerem imata prednost telesna aktivnost in bivanje v naravi. Družbena omrežja, ki so postala del vsakdana, Zlatan doživlja in spremlja racionalno. Pretirana projekcija sreče in popolne podobe o sebi, ki jo mnogi želijo predstavljati na družbenih omrežjih, ni nekaj, kar bi pritegnilo njegovo pozornost. Zanj je popolnost njegova resnična podoba, takšnega, kakršen v resnici tudi je.

“Nihče ni popoln. Na digitalnih platformah objavite fotografijo z 20 filtri in ste videti popolno. Ko pa te vidim v živo, pa nisi popoln. Videti si normalno kot vsi drugi. Ljudje se pretvarjajo, da so popolni. Zato rad rečem: Popoln sem, ko sem tak, kot sem. To ne pomeni, da ne bom delal napak, vendar se bom iz njih učil,” pravi Zlatan Ibrahimović.

Članek je bil izvorno objavljen na portalu Forbesa BiH.