Gradnja največjega projekta v Ljubljani se začenja že ta mesec

Nepremičnine Aljoša Črnko 4. marca, 2024 11.20 > 4. marca, 2024 11.26
featured image

Gradnja projekta Emonika, ki ga financira madžarska bančna skupina OTP, se bo letos vendarle začela. Dela bodo predvidoma končana leta 2026.

4. marca, 2024 11.20 > 4. marca, 2024 11.26

V sklopu Potniškega centra Ljubljana bodo zrasli tudi trgovsko in zabavno središče, poslovna stavba in hotel. Gre za projekt Emonika (gradnja bo potekala hkrati, a projekta nista povezana), pri katerem je investitor družba Mendota Invest, ki je v lasti največje madžarske bančne skupine OTP.

Iz družbe sporočajo, da so pridobili pravnomočno gradbeno dovoljenje, začetek gradnje Emonike pa napovedujejo za marec. Madžari so vodje projekta začeli zaposlovati že lani, zaključek projekta pa je predviden za leto 2026.

Vrednost investicije je ocenjena na več kot 350 milijonov evrov, kar je največja naložba bančne skupine v Sloveniji.

“Prepričan sem, da bo projekt ustvaril dodano vrednost za mesto in njegove prebivalce, hkrati pa pomeni pomemben korak za slovenski nepremičninski trg, saj tako zahtevnega in obsežnega komercialnega nepremičninskega projekta v prestolnici še ni bilo,” je ob pridobitvi gradbenega dovoljenja dejal Sándor Csányi, predsednik in glavni izvršni direktor skupine OTP.

Predstavitev projekta izgradnje Potniškega centra Ljubljana
Maketa potniškega centra in Emonike med predstavitvijo leta 2022 (Foto: Žiga Živulovič jr./ BOBO)

Doseg mejnika je pozdravil tudi Pál Forgács, direktor družbe Mendota Invest, in dejal, da bo Emonika postala gospodarsko in družbeno središče.

Stanovanja, pisarne, nakupovalno središče …

Emonika bo zajemala 187 stanovanj, s parkirišči in kletmi. Na severnem delu kompleksa bo stalo tudi 15.000 kvadratnih metrov pisarniških prostorov.

“Kapacitete bo dopolnjevala stolpnica na južnem delu, ki bo najvišja poslovna stavba v Ljubljani in bo vključevala 20.000 kvadratnih metrov dodatnih pisarniških površin. Poleg poslovne stavbe bo stalo nakupovalno središče s površino 21.500 kvadratnih metrov in 80 trgovinami. Kompleks bo vključeval tudi dva hotela – prvega s tremi zvezdicami in več kot 180 sobami ter drugega s štiri plus zvezdicami in več kot 200 hotelskimi sobami in apartmaji,” so še navedli pri družbi Mendota Invest.

Hotela bosta imela svojo restavracijo, salone, konferenčne prostore, klub in sobe z zasebnimi terasami.