V pričakovanju enega največjih prevzemov v turizmu pri nas – kaj bo dobil kupec

Posel Aljoša Črnko 1. marca, 2024 06.01
featured image

Na Štajerskem se pripravljajo na enega največjih prevzemov v slovenskem turizmu. Kaj se prodaja in kdo se zanima za nakup?

1. marca, 2024 06.01

Pred dvema letoma sta Slovenski državni holding (SDH) in Kapitalska družba (Kad) kupila 43,2-odstotni delež družbe Sava, ki je bila v lasti ameriškega sklada York. Vrednost transakcije je znašala 38 milijonov evrov.

Šlo je za največji turistični prevzem v naši državi v zadnjem obdobju, na obzorju pa je že nova velika transakcija.

Maja lani je postalo jasno, da se prodaja turistična družba Unitur, ki upravlja smučišče Rogla in Terme Zreče. Do decembra so v Uniorju, ki je lastnik Uniturja, izbrali finančnega svetovalca za prodajo – to je družba KPMG. Napovedali so, da se bo prodaja predvidoma zaključila v drugi polovici leta 2024.

Zakaj Unior prodaja smučišče s termami

Unior, ki ga večina Slovencev pozna kot izdelovalca ročnih orodij, skupaj z Uniturjem sicer prodaja lastniške deleže v še dveh podjetjih. S paketom prodaj želijo zmanjšati zadolženost in povečati sposobnost financiranja razvojnih projektov in poslovnih priložnosti.

Stoodstotni lastnik Uniturja je zreški Unior, ki se želi s prodajo razdolžiti (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Spomnimo, da je Skupina Unior novembra lani v devetmesečnem poročilu navajala rast finančnih obveznosti za 5,3 odstotka. Kratkoročne finančne obveznosti so v prvih treh kvartalih znašale 9,6 milijona evrov, dolgoročne 104,2 milijona evrov.

Lani je skupina v prvih devetih mesecih ustvarila 221,5 milijona evrov prihodkov od prodaje. To je 3,4 odstotka več kot v istem obdobju leta 2022, a so vseeno vknjižili kar 40-odstoten padec dobička, ki je znašal 6,3 milijona evrov.

Kot razlog za padec v Uniorju navajajo poslovanje odvisnih družb, ki so vključene v poslovni izid skupine. Hkrati Uniorju dobiček odžirajo visoki stroški financiranja, pišejo pri Financah.

Nakopičene skoraj 12 milijonov evrov izgube

Devetmesečnih podatkov turistična odvisne hčere Unitur sicer za lani ni. V letu 2022 pa so ustvarili 23,1 milijona evrov prihodkov od prodaje. To je zadoščalo za 508 tisoč evrov čistega dobička, kar je občutno povečanje od leta 2019, ko je dobiček znašal deset tisoč evrov.

Pred tem je Unitur beležil izgube več let že od nastanka leta 2017, ko so v Uniorju iz matičnega podjetja izčlenili turistično dejavnost in ga prenesli na novo družbo. Prenesena čista izguba je konec leta 2022 znašala kar 11,9 milijona evrov. Obenem je večina njihovih posojil po navedbah Financ vezana na spremenljivo obrestno mero, ki naj bi presegala sedem odstotkov.

Unitur je negativno posloval v letih 2017 in 2018, nato pa spet v koronskem letu 2020, ko so pridelali 41 tisoč evrov izgube. Sledilo je obdobje turističnih bonov in leta 2021 je dobiček, ob skoraj enaki prodaji, skočil na 658 tisoč evrov.

V zadnjih letih so pri Uniturju izboljšali še količnik neto dolga na EBITDA. S 5,2 v letu 2019 se je tri leta pozneje znižal na 2,7 – normalna raven zadolženosti je okoli tri. Njihove finančne obveznosti so leta 2022 znašale 12,8 milijona evrov, kar je 14 odstotkov manj kot leto prej.

Leta 2017 so na Rogli in v Termah Zreče zabeležili 99.450 nočitev. Pred dvema letoma je teh bilo že 184.125 (81.811 na Rogli in 102.314 v Termah Zreče). Slovenski gostje so zasedli 70 odstotkov vseh postelj.

Smučarje letos pričakala sprememba

V celoti ali delno se prodajajo Terme Zreče, hoteli Natura, Planja, Rogla in Brinje, bungalovi Rogla in Gaber ter Macesen, koči na Jurgovem, mladinsko prenočišče Jelka ter smučišče na Rogli.

Športni in smučarski center Rogla, ki leži na nadmorski višini 1.517 metrov, je v zadnjem obdobju doživel več sprememb. Unitur je denimo v letošnji zimski sezoni zaključil velik projekt Park Mašinžaga. Investicija je težka 11,4 milijona evrov, pri čemer je osem milijonov prispevala država. Razliko do polne vrednosti so zagotovili sami.

Pohodniki na Pohorju
Rogla je prejšnja leta vlagala v turistično ponudbo čez vse leto (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Smučarje po novem čaka 6-sedežnica z ogrevanimi in pokritimi sedeži. Za deset odstotkov so povečali tudi smučarske površine. Eden od dveh izvršnih direktorjev Uniturja Aleš Slapar je ob odprtju izpostavil še nov leteči tobogan, bike park, gozdni pustolovski izziv in stezo za gorske vozičke.

V Uniturju navajajo, da z novostmi širijo turistično ponudbo, ki omogoča "desezonalizacijo" in sinergijske učinke z obstoječo ponudbo centra Rogla in termalnim zdraviliščem Terme Zreče.

Katere so ostale nadgradnje in prenove

Leta 2019 je v bližini smučišča zaživela tudi pot med krošnjami, ki poteka 20 metrov nad tlemi in vodi do 35 metrov visokega stolpa. Atrakcijo, dolgo 560 metrov, je financiralo in postavilo češko podjetje Zážitková Akademie. Družba ima z občino sklenjeno 15-letno pogodbo o stavbni pravici, ki jo je mogoče podaljšati dvakrat za pet let.

"Potem pa je možnost, da se zadeve pospravijo, očistijo, spravijo v prvotno stanje, ali da občina ali drug partner odkupi projekt," je takratno pridobitev za Delo komentiral zreški župan Boris Podvršnik.

Že leta 2018 je prenovo doživel najstarejši hotel Rogla, ki je bil zgrajen leta 1983. Istega leta so investirali tudi v tekoči trak za smučarje, deskarje in gibalno ovirane v otroškem snežnem parku ter kočo pri Uniorčku. Vlagali so tudi v postajališče za 40 avtodomov z vsemi priključki in sanitarijami.

Roglo ne nazadnje na svetovni zemljevid postavlja še Mednarodna smučarska zveza (FIS), saj je ena od prizorišč svetovnega pokala v deskanju na snegu v paralelnem veleslalomu.

Terme Zreče
Terme Zreče so leta 2022 zabeležile 102.314 nočitev. Slovenski gostje so zasedli 70 odstotkov vseh postelj. (Foto: Miha Matavž/Arhiv podjetja)

Med kupci se omenjajo znani podjetniki

Zreški Unior Uniturja ne prodaja prvič. Leta 2013 so namreč z bankami upnicami dosegli dogovor o reprogramiranju posojil, pri čemer so se zavezali k prodaji dejavnosti turizma. Kot že omenjeno, so to dejavnost leta 2017 prenesli na novo podjetje Unitur in tudi iskali kupce.

Kupcev takrat ni bilo, postopek pa so aprila 2022 ustavili zaradi negotovosti, ki jo je v turizmu povzročal covid-19 in vojna v Ukrajini.

Nov poskus je sledil lani. V javnosti krožita dve imeni potencialnih kupcev. Nezavezujoči ponudbi naj bi dala poslovneža Ivo Boscarol in Marjan Batagelj, sicer lastnik podjetja Postojnska jama. Slednji je že lastnik tudi smučišča in hotela v Cerknem, svojih poslovnih odločitev pa, kot je povedal za Forbes Slovenija, ne komentira.

Navedbe je zavrnil tudi Boscarol, ki je napovedal naložbe v nove poslovne izzive po tem, ko je leta 2022 prodal večinski delež Pipistrela za več kot 200 milijonov evrov. Lani je za naš portal dejal, da si ogleduje nepremičnine v bližini Pohorja, kjer bi se podal še na področje turizma. A zdaj je pojasnil, da ni imel takrat v mislih nakupa Uniturja.

Ugiba se tudi, ali bi se v nakup lahko podal SDH. Upravljalec državnega premoženja po neuradnih podatkih Dela nad tem sicer ni navdušen.

Prodajnega postopka ne komentirajo pri Uniturju. Usmerili so nas na upravo Uniorja, kjer pa odgovorov o številu nezavezujočih ponudb in ocenjeni vrednosti njihove turistične družbe prav tako nismo dobili.

Dejali so le, da prodajni postopek poteka v skladu s predvideno časovnico. Zaradi zaupnosti postopka dodatnih informacij niso dali.