Na Veliki Planini odprli novo šestsedežnico, ki nadomešča 40-letno dvosedo

Posel Forbes Slovenija 16. februarja, 2024 12.58
featured image

Smučarji in pohodniki na Veliki Planini se bodo po novem hitreje in varneje vozili od zgornje postaje nihalke na najvišji vrh planine Gradišče. Odprta je namreč nova šestsedežnica, ki nadomešča dosedanjo dvosedežnico.

16. februarja, 2024 12.58

Na Veliki planini so uradno odprli novo šestsedežnico, s katero so nadomestili dosedanjo 40 let staro dvosedežnico, poroča STA. V postavitev nove naprave, ki bo tako smučarje kot pohodnike odslej hitreje in varneje vozila od zgornje postaje nihalke na najvišji vrh planine Gradišče, so vložili deset milijonov evrov, del je prispevala država.

Nova šestsedežnica po besedah direktorja družbe Velika planina Tomaža Štefeta predstavlja pomemben mejnik v razvoju turistične infrastrukture na Veliki planini. Njena zmogljivost je 1450 potnikov na uro, 1341 metrov do spodnje do zgornje postaje pa premaga v štirih minutah in pol.

Na Veliki Planini letos še brez smuke

Gre za enega od desetih projektov, ki jih je v okviru javnega razpisa za nadaljnji razvoj in prestrukturiranje večjih slovenskih smučišč v celoletna gorska središča leta 2022 podprlo takratno ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Velika Planina brez snega
Velika planina je celoletna turistična destinacija (Foto: Tina Kosec/BOBO)

Vrednost investicije v sedežnico je po navedbah STA deset milijonov evrov, dodatnega nekaj manj kot pol milijona evrov so vložili v podporno turistično infrastrukturo. Od tega je gospodarsko ministrstvo prispevalo sedem milijonov evrov, Občina Kamnik milijon evrov, preostalo so financirali sami, je povedal Štefe.

Pogodbo z izvajalcem, družbo Leitner in partnerskim podjetjem Riko, so podpisali marca lani, dela so bila končana v nekaj mesecih in decembra so novo napravo lahko pognali za javnost. Letos sicer niso imeli še niti enega smučarskega dne, a kot je poudaril Štefe, je Velika planina turistična destinacija za celo leto.

“Letos smo imeli malo snega, lahko smo organizirali nočno sankanje, krpljanje, sprehode po snegu, za smučanje ga je bilo pa žal premalo,” je dejal.

Prihajajo nove investicije

V družbi Velika planina po besedah direktorja že načrtujejo nove investicije, med drugim nameravajo zamenjati kabine nihalke. Župan Kamnika Matej Slapar pa je dejal, da si želijo izpeljati nove investicije tako na planini kot v dolini, med drugim v prenočitvene zmogljivosti, ter destinacijo Kamnik še bolj približati domačinom in turistom.

Po pisanju STA je naložbe vesel tudi minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek. “Slovenija je v finančni perspektivi 2014-2020 v celoti počrpala 3,3 milijarde evrov kohezijskih sredstev,” je spomnil in dodal, da v ta sklop sodi tudi 70 milijonov evrov, namenjenih gorskim centrom, od tega sedem milijonov evrov za Veliko planino.

Ob uradnem odprtju šestsedežnice so na Veliki planini pripravili celodnevno dogajanje s predstavitvijo novih aktivnosti in doživetij, animacijami za najmlajše ter koncertom. Od 13. ure dalje veljajo promocijske cene vozovnic, zadnja nihalka v dolino pa v dolino pelje ob 20. uri, še piše STA.