Tuja banka delno upoštevala odločbo inšpektorata, zdaj napoveduje tožbo

Posel Andreja Lončar 16. februarja, 2024 09.30
featured image

Banka Ferratum, ki pri nas aktivno trži mikroposojila, je le delno izvršila odločbo inšpektorata za informacijsko družbo z razlago, da enega ukrepa ne more izvesti. Napoveduje pa tudi tožbo.

16. februarja, 2024 09.30

Multitude bank pri nas aktivno trži hitra posojila pod blagovno znamko ferratum, zaradi sporne prakse preverjanja kreditne sposobnosti pa se je sredi lanskega leta znašla na muhi inšpektorata za informacijsko družbo, ki deluje v okviru ministrstva za digitalno preobrazbo.

Inšpektorat, ki ga vodi Dragan Petrović, je banki po večmesečnem postopku januarja naložil, da mora:

  • s spletne strani izbrisati video navodila za izvoz digitalnega potrdila,
  • prenehati pogojevati najem posojila z izvozom kvalificiranega potrdila za elektronski podpis skupaj z zasebnim ključem ter geslom za dostop do zasebnega ključa ter
  • iz svoje baze izbrisati vsa na ta način pridobljena kvalificirana potrdila.

“Inšpekcijske odločbe ne moremo izvršiti”

V banki, kot nam je povedal njihov pravni zastopnik Andrej Fatur iz Odvetniške pisarne Fatur & Menard, trdijo, da v osem strani dolgi odločbi ni obrazložitve in opisa stanja stvari, ki je pomembno za pravilno in zakonito odločitev. Odločba tudi ne vsebuje ustrezne pravne podlage. Odločba je namreč utemeljena na zakonskem določilu, ki nalaga obveznosti samo imetnikom digitalnih certifikatov, torej fizičnim osebam, ne pa tudi tretjim osebam kot je banka.

Banka je v izogib sporu z državo kljub temu izpolnila dve od treh točk odločbe: izbrisala je video in onemogočila dosedanji način identifikacije. Tretje točke iz inšpekcijske odločbe, izbrisa vseh certifikatov, pa po besedah Faturja ne morejo izvesti. “Ne banka ne Identity Consortium kot njen podizvajalec ne razpolagata s certifikati in nimata dostopa do njih. Certifikati so shranjeni v spletni denarnici, do katere lahko dostopa samo imetnik denarnice oziroma certifikata. Njihov namen je, na podlagi izrecnega soglasja s strani imetnika certifikata, zgolj identifikacija osebe za dostop do sistema SISBON, kjer banka potem preveri kreditno sposobnost komitenta, kar je po zakonu o potrošniških kreditih dolžna narediti,” pravi Fatur.

Inšpektoratu so tako po pojasnilih odvetnika že sporočili, da inšpekcijske odločbe ne morejo izvršiti, zoper inšpekcijsko odločbo pa bodo sprožili upravni spor, nam je še dejal Fatur.

“Tako banka kot podjetje Identity Consortium ne moreta dostopati do informacij v digitalni denarnici ID Wallet.”

Andrej Fatur, Odvetniška pisarna Fatur & Menard

Inšpektorat seznanjen z napovedjo tožbe

Na inšpektoratu so z nameravano vložitvijo tožbe seznanjeni, poroča STA, povedali so, da ima podjetje čas za to potezo do prihodnjega tedna (30 dni po vročitvi odločbe).

Obenem so na inšpektoratu za STA potrdili tudi, da so prejeli obvestilo o odstranitvi povezave do video navodil z bankinih spletnih strani, prav tako so seznanjeni, da Ferratum ne omogoča več identifikacije in preverjanja prek kvalificiranega digitalnega potrdila, ter da v svoji zbirki podatkov ne hrani tovrstnih potrdil v nasprotju z zakonom.

Nadzor informacijske pooblaščenke

Kot smo pisali, je po inšpektoratu za informacijsko družbo sporno prakso spletne banke Ferratum glede preverjanja kreditne sposobnosti komitenta pod drobnogled vzel še urad informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik. Ta preiskuje sum nezakonite obdelave osebnih podatkov “v povezavi s kvalificiranim digitalnim potrdilom ter podatkov, do katerih navedena banka na podlagi tako pridobljenega potrdila dostopa in jih nadalje obdeluje v okviru postopka odobritve spletnega kredita”.