Vodilni proizvajalec čipov niza zmago za zmago

Posel Forbes Slovenija 15. februarja, 2024 13.21
featured image

Dan po tem, ko je ameriška Nvidia po tržni vrednosti prehitela Amazon, je s četrtega mesta največjih podjetij izrinila še lastnika spletnega iskalnika Google.

15. februarja, 2024 13.21

Ameriški proizvajalec čipov Nvidia je ob koncu borznega trgovanja v sredo postal četrto največje podjetje na svetu po tržni kapitalizaciji. Z 2,5-odstotno rastjo delnice je kalifornijska družba dan sklenila z vrednostjo 1.830 milijard dolarjev. S tem je prehitela Alphabet, lastnika Googla, ki je bil ob koncu trgovanja vreden 1.820 milijard dolarjev.

Menjava pri vrhu lestvice je prišla le dan po tem, ko je Nvidia na petem mestu zamenjala velikana spletne trgovine Amazon. V le dveh trgovalnih dneh je velikan, ki astronomsko rast beleži na račun čipov za razvoj umetne inteligence, pridobil dve mesti na lestvici največjih podjetij.

Rast Nvidie se zdi neustavljiva. Delnica se je samo od začetka leta dvignila za približno 49 odstotkov in dodala približno 602 milijard dolarjev vrednosti podjetju, piše Bloomberg. Ta rast sledi lanskoletni, ko je delnica Nvidie več kot potrojila svojo vrednost.

Naslednji cilj je savdski naftni velikan Saudi Aramco. Ta je na tretjem mestu največjih podjetij s tržno kapitalizacijo okrog 2.000 milijard dolarjev.

Korak pred ostalimi

Starš Googla je od začetka prav tako beležil rast, saj je vključeval generativno umetno inteligenco v iskalnik Google in svoje storitve v oblaku. Rekordno vrednost je delnica Alphabeta dosegla tik pred objavo četrtletnih rezultatov ob koncu januarja. Ti pa so razočarali, kar je delnico oklestilo.

Tudi drugi tehnološki velikani so dosegali borzne rekorde na račun umetne inteligence. A nihče ne dosega takšnih stopenj rasti kot Nvidia.

Glavni izvršni direktor Nvidie Jensen Huang
Glavni izvršni direktor Nvidie Jensen Huang vodi četrto največje podjetje na svetu (Foto: PROFIMEDIA)

Analitiki Wall Streeta tudi v prihodnosti pričakujejo močno povpraševanje po Nvidijinih pospeševalnikih AI H100. Prodajo proizvajalca čipov je spodbudila prav rast izdatkov za umetno inteligenco pri njegovih največjih strankah, vključno z Microsoftom in Meta Platforms, lastnikom Facebooka.

Microsoft je zaradi sodelovanja z lastnikom klepetalnega robota ChatGPT povedel v tekmi za umetno inteligenco in januarja izrinil Apple z mesta največjega podjetja na svetu. Tržna vrednost Microsofta presega 3.000 milijard dolarjev, medtem ko Apple stoji pri 2.860 milijardah.

Nvidia bo svoje četrtletne rezultate objavila 21. februarja, še poroča Bloomberg.