Povpraševanje po delovni sili v Sloveniji se umirja

Novice Forbes Slovenija 15. februarja, 2024 13.18
featured image

V zadnjem četrtletju lani je število prostih delovnih mest znova upadlo, kar je že tretji zaporedni padec. Povpraševanje v Sloveniji ostaja veliko, a manj intenzivno kot leto prej.

15. februarja, 2024 13.18

Število prostih delovnih mest je v zadnjem četrtletju lani znova upadlo – na voljo jih je bilo 21.300, kar je za štiri odstotke manj kot v četrtletju prej. To je, kot je navedel STA, tretji zaporedni padec.

Število zasedenih delovnih mest se je medtem lani stalno zviševalo in je v zadnjem četrtletju preseglo 810.000, je objavil statistični urad.

Kot so poudarili državni statistiki, je povpraševanje na ravni države ostalo veliko, saj so delodajalci v opazovanem četrtletju objavili za okoli 4100 prostih delovnih mest več kot v zadnjem četrtletju leta 2019.

Manj intenzivno povpraševanje po delovni sili

Kot je zapisal STA, pa letna primerjava tokratnih četrtletnih podatkov na ravni Slovenije kaže manj intenzivno povpraševanje po novi delovni sili, kar pomeni za 9,2 odstotka prostih delovnih mest manj. Medletna rast je bila najopaznejša v trgovini, kjer je bilo 330 več prostih delovnih mest, največji upad pa so statistiki zaznali v gostinstvu, kjer se je število prostih delovnih mest zmanjšalo za približno 1000.

Število zasedenih delovnih mest se je v lanskem letu stalno zviševalo in je v zadnjem četrtletju preseglo vrednost 810.000. V primerjavi s prejšnjim četrtletjem je bilo na ravni Slovenije skoraj 3.200 zasedenih delovnih mest več. Najizraziteje se je število zasedenih delovnih mest povečalo v strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih, in sicer za 1.100 ter v trgovini, kjer jih je bilo približno 850 več.

Tudi glede na zadnje četrtletje predlani se je število zasedenih delovnih mest povečalo, in sicer za 3.900. Število je v medletni primerjavi v porastu že od tretjega četrtletja 2020, izjema je bilo le tretje četrtletje 2023, je ugotovitve statistikov še povzel STA.

Stopnja prostih delovnih mest na ravni Sloveniji je v zadnjem lanskem četrtletju dosegla 2,6 odstotka, kar je 0,1 odstotne točke manj kot v tretjem četrtletju in 0,2 odstotne točke manj kot v zadnjem četrtletju predlani.