Avtomobilski koncern tri leta po nastanku poroča o milijardnih dobičkih

Posel Forbes Slovenija 15. februarja, 2024 16.17
featured image

Tri leta po združitvi skupin Fiat-Chrysler in PSA Peugeot-Citroen koncern Stellantis poroča o rekordnih rezultatih. Francosko-italijansko-ameriška skupina je prihodke povečala za šest, čisti dobiček pa za 11 odstotkov.

15. februarja, 2024 16.17

Proizvajalec avtomobilov Stellantis je v tretjem letu obstoja ustvaril rekordne rezultate, navaja STA. V letu 2023 je francosko-italijansko-ameriška skupina po vsem svetu prodala sedem odstotkov več vozil kot leto prej, pri čemer so prihodki porasli za šest odstotkov, čisti dobiček pa za 11 odstotkov.

Lani so prodali za blizu 18,6 milijarde evrov vozil znamk, kot so Peugeot, Citroen, Fiat, Chrysler, Jeep in Opel. Količinsko je prodaja znašala 6,4 milijona vozil, potem ko se je leta 2022 ustavila pri šestih milijonih.

K rasti prihodkov je prispevala tudi močna rast prodaje električnih avtomobilov, so danes v Amsterdamu sporočili iz četrtega največjega proizvajalca vozil na svetu. Skupina je lani prodala 21 odstotkov več električnih avtomobilov kot leta 2022.

Med najdobičkonosnejšimi v panogi

Po poročanju STA se je čisti dobiček skupine, ki se je lani jeseni soočala s stavkami zaposlenih v tovarnah v Severni Ameriki, ob koncu leta oblikoval pri blizu 18,6 milijarde evrov. Delničarji naj bi za preteklo leto prejeli 1,55 evra dividende na delnico, kar je okoli 16 odstotkov več kot leto prej, so poročale tuje tiskovne agencije.

Stellantis je tako pod vodstvom Carlosa Tavaresa postalo celo eno najbolj dobičkonosnih podjetij v panogi.

“Danes objavljeni rekordni finančni rezultati so dokaz, da smo postali novi svetovni voditelj v naši panogi,” je v sporočilu za javnost zapisal izvršni direktor Tavares.

Šef Stellantisa se je sicer nedavno znašel v besednem dvoboju z vlado Giorgie Meloni. Avtomobilski proizvajalec želi subvencije, ki jih je že izpogajal v ZDA, medtem ko mu v Rimu očitajo, da favorizira Francoze.

Vodstvo koncerna, ki je bil ustanovljen v začetku leta 2021 z združitvijo skupin Fiat-Chrysler in PSA Peugeot-Citroen, za letos napoveduje tudi tri milijarde evrov vreden program odkupa lastnih delnic.