Lastnik Revoza poroča o rekordnih rezultatih

Posel Aljoša Črnko 16. februarja, 2024 10.27
featured image

Francozi so leto 2023 zaključili z zgodovinskimi poslovnimi rezultati. Za letos pričakujejo stabilizacijo trgov v Evropi in Latinski Ameriki, medtem ko v Evraziji predvidevajo 11-odstotni padec.

16. februarja, 2024 10.27

Francoska avtomobilska skupina Renault je leto 2023 sklenila nad pričakovanji, ki so jih objavili junija lani.

V sporočilu za medije so zapisali, da so lani ustvarili 52,4 milijarde evrov poslovnih prihodkov, kar je dobrih 13 odstotkov več kot leto prej. To je zadoščalo za 2,3 milijarde evrov dobička iz poslovanja oziroma tri milijarde več na medletni ravni.

Skupina je tako spremenila trend padanja prodaje, hkrati pa se vrnila k dobičku. Spomnimo, da so se leta 2022 umaknili z ruskega trga, zaradi česar so končali v rdečih številkah.

Renault Group je leto 2023 zaključil s 30 milijardami evrov prostega denarnega toka, kar rekordna raven. Zgodovinski pa je tudi neto finančni položaj njihove avtomobilske dejavnosti – na zadnji dan lanskega leta so razpolagali s 3,7 milijarde evrov, kar je 1,6 milijarde evrov več kot leta 2022.

Francozi, ki so med drugim lastniki novomeškega Revoza, so vknjižili tudi rekordno maržo iz osnovne dejavnosti. Znašala je 4,1 milijarde evrov oziroma 7,9 odstotka poslovnih prihodkov, kar je 2,4 odstotne točke več kot leta 2022. Hkrati je bila rekordna še marža avtomobilske dejavnosti, ki je znašala 3,1 milijarde evrov oziroma 6,3 odstotka poslovnih rezultatov. To je tri odstotne točke več kot leto prej, kar je 1,6-milijardno povečanje.

Prodaja v Evropi je predvidena za 2,5 meseca vnaprej

“Še nikoli doslej naši temelji niso bili tako trdni in zagotovo se ne bomo ustavili tukaj,” je objavo rezultatov komentiral izvršni direktor Renault Group Luca de Meo. “Leta 2024 bomo predstavili največje število novih vozil v enem letu doslej. Ta vozila kažejo na obnovo palete vozil Renault Group, nadaljevali pa bomo tudi z optimizacijo strukture stroškov.”

V Renaultu so navedli, da so z obnovo svojih modelov začeli znova pridobivati kupce, kar naj bi izboljšalo njihovo pozicijo med najbolj prodajanimi znamkami na stari celini. Dodali so tudi, da imajo prodajo v Evropi predvideno za 2,5 meseca vnaprej.

Šef Renaulta: Spreminjamo skupino

Za leto 2024 napovedujejo deset novih proizvodov in pospešeno zniževanje stroškov, kar bosta po njihovih besedah glavna vzvoda pri doseganju operativne učinkovitosti in ustvarjanju denarnih sredstev.

“Spreminjamo Skupino. Dosegamo glavne etape v naših najpomembnejših projektih ter pospešujemo strategijo na področju elektrike in programske opreme,” je še izjavil Luca de Meo.

V tekočem letu pri Renault Group pričakujejo stabilizacijo trgov v Evropi in Latinski Ameriki, medtem ko v Evraziji predvidevajo 11-odstotni padec. Doseči želijo 7,5-odstotno maržo iz operativne dejavnosti skupine in vsaj 2,5 milijarde evrov prostega denarnega toka.