Bitcoin tik pod dolarskim rekordom, evrskega že presegel

Novice Forbes Slovenija 4. marca, 2024 17.28
featured image

Cena bitcoina je presegla 66.000 dolarjev in zdi se, da je zrušenje rekorda le še vprašanje časa.

4. marca, 2024 17.28

Največja kriptovaluta po tržni kapitalizaciji je tik pred tem, da preseže dolarsko rekordno vrednost iz novembra 2021. Takrat je bilo za bitcoin treba odšteti 68.999,99 dolarja, danes se cena giblje nad 66.000 dolarji.

Bitcoin je danes sicer že dosegel rekord glede na evro, saj je presegel 60 tisoč evrov. Prejšnja rekordna vrednost je bila 59.716,82 evra za kovanec.

Naval na sklade

Od začetka leta je ta kriptovaluta pridobila 50 odstotkov vrednosti, večina rasti pa se je zgodila v zadnjih tednih, ko so se povečali prilivi v sklade za bitcoin, ki kotirajo v ZDA.

Spomnimo, da so januarja onkraj Atlantika odobrili 11 indeksnih skladov (ETF), ki so vezani na ceno bitcoina. Po več kot 20-odstotni rasti v začetku leta se je cena bitcoina umirila in zaznala celo 1,8-odstotni padec. A do zdaj je cena znova tik pod rekordno vrednostjo.

"Tokovi ne usihajo, saj se vlagatelji ob vse višji ceni počutijo bolj samozavestni," je za Reuters povedal Markus Thielen, vodja raziskav pri singapurski kripto-analitski hiši 10x Research.

Neto prilivi v deset največjih ameriških skladov, ki so vezani na bitcoin, so v prejšnjem tednu znašali 2,17 milijarde dolarjev, od tega je več kot polovico zbral BlackRockov iShares Bitcoin Trust, kažejo podatki finančne družbe LSEG.

Zvišala se je tudi cena etra, po tem, ko so začele krožiti špekulacije, da bodo tudi njegovi skladi kmalu začeli kotirati na borzi. Cena manjšega tekmeca bitcoina se je od začetka leta povečala za polovico in danes dosegla največjo vrednost v zadnjih dveh letih.