Zamenjal se je lastnik bencinskih črpalk po Sloveniji: kaj bo s točkami zvestobe

Posel Aljoša Črnko 4. marca, 2024 15.11
featured image

Madžarski MOL je ob prevzemu OMV Slovenije napovedal postopno ukinitev programa zvestobe Smile&Drive in uvedbo svojega programa. Kaj bo s točkami, ki jih imate zbrane na stari kartici? Kakšen je nov sistem?

4. marca, 2024 15.11

Potem ko je madžarska naftna družba MOL lani prejela soglasje Evropske komisije za prevzem OMV Slovenija, njeni bencinski servisi zdaj že dobivajo novo podobo. Nekateri se oblačijo v prepoznavno zeleno barvo, medtem ko bodo drugi odeti v modro in nosili ime INA.

MOL je namreč prevzem izvedel v partnerstvu s hrvaško energetsko družbo INA, ki je del njihove skupine. Nekdanje podjetje OMV Slovenija se tako preimenuje v MOL & INA, njegov sedež pa ostaja v Kopru (sedež MOL Slovenija je sicer v Murski Soboti).

A videz bencinskih servisov ni edina sprememba, ki se dogaja. MOL je napovedal tudi postopno ukinitev programa zvestobe Smile & Drive, ki ga je imel OMV Slovenija. Madžarska družba namesto tega uvaja svoj program zvestobe, imenovan MOL Move, ki bo na voljo na vseh bencinskih servisih mreže MOL & INA.

Stare točke le še do poletja

V družbi MOL pojasnjujejo, da prehod na njihov sistem poteka postopoma, bencinski servis po bencinski servis. “O tem stranke tudi redno obveščamo. Predvidevamo, da bomo celotno mrežo bencinskih servisov MOL & INA vključili v program zvestobe MOL Move do poletja. To pomeni, da od takrat program zvestobe Smile & Drive v Sloveniji ne bo več na voljo.”

In kaj bo s točkami, ki bodo ostale na kartici OMV Slovenija? Ugodnosti lahko prenesete na nov sistem, pravijo v MOL.

“Ker programa zvestobe Smile & Drive in MOL Move po sistemu zbiranja točk in uveljavljanja ugodnosti nista enaka, niti nista sistemsko povezana, članom Smile & Drive omogočamo, da jih na podlagi njihovih preteklih nakupovalnih navad, ki so se beležile v prejšnjem programu zvestobe, in soglasja umestimo v primerljiv status znotraj programa MOL Move.”

Tako aktualnim članom programa zvestobe OMV Slovenija pri MOL Move ne bo treba začeti z nič. Madžarska naftna družba jih lahko z njihovim soglasjem na podlagi prejšnjih točk uvrsti v svoj sistem. Tudi če se za tak prenos ne odločijo, bodo ob registraciji v MOL Move lahko dobili 400 točk (ob registraciji morajo navesti številko prejšnje kartice oziroma profila na aplikaciji).

MOL
Ugodnosti, ki bodo ostale na kartici OMV Slovenija, lahko prenesete na nov sistem, pravijo v MOL (Foto: PROFIMEDIA)

Namesto unovčevanja točk določanje statusa kupca

Glavna razlika med omenjenima sistemoma je način unovčenja točk. Kupci pri OMV Slovenija so namreč zbirali točke in jih nato unovčili, kar je možno še danes. Vsak mesec imajo na voljo akcije, v katerih lahko s točkami kupujejo izdelke. Nabor teh izdelkov je po navedbah MOL zdaj celo večji kot prej, saj želijo, da bi člani kluba do poletja unovčili čim več svojih točk.

Tudi sistem MOL Move sicer omogoča zbiraje točk, ne pa tudi njihovega unovčevanja. Glede na število točk so člani razvrščeni v tri kategorije oziroma statuse (srebrnega, zlatega in VIP), ki nato omogočajo razne ugodnosti. Program zvestobe MOL Move je enak v vseh državah, kjer delujejo, v nekaterih se le drugače imenuje.

Razlika med obema sistemoma je tudi ta, da je OMV Slovenija nudil tako aplikacijo kot fizično kartico, MOL Move pa deluje le prek aplikacije.

Prihaja še nadgradnja sistema za zbiranje točk v tujini

MOL člane programa zvestobe Smile & Drive o postopni ukinitvi obvešča že od septembra lani. Od marca letos pa lahko svoje zbrane točke tudi donirajo za dober namen.

“Deseto leto zapored bomo skupaj s strankami pomagali otrokom in družinam v stiski in prek Zveze prijateljev mladine s pomočjo doniranih točk številnim otrokom omogočili počitnice. Poleg zbranih točk članov Smile & Drive, ki bodo pretvorjene v finančna sredstva za otroke v stiski, bo podjetje MOL & INA seštevku dodalo dodatna dva milijona točk,” še navajajo.

Program zvestobe MOL Move bo deloval na vseh bencinskih servisih MOL in INA v Sloveniji. Obenem madžarska skupina razvija še nadgradnjo sistema, ki bi zbiranje točk omogočila v vseh državah, v katerih je Skupina MOL prisotna s svojo maloprodajno mrežo. Nadgradnjo naj bi zaključili do konca leta.