Turbulence v naftni industriji zamajale dobiček madžarskega MOL

Posel Forbes Slovenija 16. februarja, 2024 15.08
featured image

Madžarska naftna skupina MOL je vknjižila padec dobička, kar je po njihovih navedbah posledica zahtevnih gospodarskih razmer.

16. februarja, 2024 15.08

Dobiček pred obdavčitvijo Mola je lani znašal 1,94 milijarde dolarjev, poroča STA. Gre za 36-odstotno zmanjšanje v primerjavi z letom 2022, kar je po oceni skupine posledica zahtevnega makroekonomskega okolja, turbulenc v naftni industriji ter nepredvidljive davčne politike in ukrepov vlade.

Bruto dobiček iz poslovanja (EBITDA) je ob prilagoditvi na gibanje cen surovin (CCS) lani znašal 3,1 milijarde evrov, kar je 34 odstotkov manj kot leta 2022. Številka je vseeno presegla napoved skupine, kar po njihovih navedbah potrjuje močno in učinkovito notranjo organizacijo skupine; tako v segmentih nabave kot na koncu proizvodne verige ter močno rast potrošniških storitev kljub zelo zahtevnim gospodarskim razmeram, so navedli v današnjem sporočilu za javnost.

Čisti CCS EBITDA v segmentu rafinerije in trženje je lani znašal 1,33 milijarde dolarjev, 41 odstotkov manj kot v letu 2022. To je po Molovi oceni posledica postopne normalizacije marž rafinerij, šibkega petrokemičnega okolja in previsokih izrednih davkov, ki jih je bilo mogoče le delno izravnati z večjim obsegom proizvodnje in prodaje.

Skok v zadnjem četrtletju

Kot še piše STA je EBITDA v segmentu raziskave in proizvodnja surove nafte lani znašal 953 milijonov dolarjev. Glede na leto 2022 to pomeni 57-odstotno znižanje. Proizvodnja v celem letu je znašala 90.400 159-litrskih sodov nafte dnevno, s čimer so v skupini presegli lanskoletni cilj.

V zadnjem lanskem četrtletju pa so načrpali 91.500 sodov nafte dnevno, kar je na četrtletni ravni 4700 sodov več. Posledično je EBITDA v zadnjem lanskem četrtletju na četrtletni ravni poskočil za 92 odstotkov na 375 milijonov dolarje, k čemur so prispevale tudi nekoliko višje cene ogljikovodikov in postopna opustitev posebnega režima rudarskih licenčnin na Madžarskem, so pojasnili.

Rast potrošniških storitev

Segment potrošniških storitev je zadnje lansko četrtletje sklenil z EBITDA v višini 144 milijonov dolarjev, kar je 61 odstotkov več kot v enakem obdobju leta 2022. Ta rezultat je med drugim posledica odprave regulacije cen goriva na Madžarskem in Hrvaškem, so zapisali.

Predsednik in izvršni direktor Skupine MOL Zsolt Hernadi je po navedbah STA z rezultati glede na izzive in pritiske trga zadovoljen. “Kljub izzivom je za nami uspešno leto, v katerem smo se izkazali predvsem z notranjo organiziranostjo, ki je prinesla boljši rezultat od pričakovanega,” je zapisal.

Dodal je tudi, da ostajajo zavezani zelenemu prehodu, hkrati pa prispevajo k trajnosti in konkurenčnosti.

Skupina MOL v letošnjem letu pričakuje dobiček pred obdavčitvijo v višini okoli 1,6 milijarde dolarjev in EBITDA v višini okoli tri milijarde dolarjev.