Razpisanih 10 milijonov evrov ugodnih kreditov za mikro in mala podjetja

Posel Forbes Slovenija 16. februarja, 2024 14.51
featured image

Desetmilijonski razpis zajema tudi mikrokreditne sheme. Objavlja ga Slovenski podjetniški sklad, za denar pa bodo lahko zaprosila mikro in mala podjetja.

16. februarja, 2024 14.51

Slovenski podjetniški sklad v uradnem listu objavlja 10 milijonov evrov vreden razpis v okviru mikrokreditne sheme, poroča STA. Mikro in mala podjetja, ki potrebujejo finančna sredstva za svoje poslovanje, bodo lahko prek sklada za manjše investicije in/ali obratna sredstva zaprosila za ugodne mikrokredite do največ 25.000 evrov.

Iz sklada so sporočili, da bodo razpis P7 2024 – Mikrokrediti 2024 razpisali iz sredstev Sklada skladov SID banke.

Denar za novo opremo, licence, material …

Za sredstva bodo lahko zaprosila mikro in mala podjetja z najmanj enim zaposlenim, ustanovljena pred 1. januarjem 2022 in z bonitetno oceno vsaj SB7. Pridobljena sredstva bodo lahko porabila za financiranje različnih stroškov, kot so nakup nove opreme, nakup patentiranih pravic, licenc, stroški materiala in trgovskega blaga, stroški storitev, plače zaposlenih ter drugih operativnih stroškov.

Mikrokrediti v višini od 5.000 do 25.000 evrov bodo na voljo z ročnostjo do pet let s poudarkom na enostavni in hitri pridobitvi, so zapisali v skladu.

Med ostalimi ugodnostmi so omenili nižje zahteve po zavarovanju (osem menic podjetja), nižje obrestne mere (37,5-odstotni šestmesečni euribor in fiksni pribitek v višini 0,8 odstotka), možnosti koriščenja moratorija do šest mesecev, kriterij, da kredit lahko krije do 100 odstotkov vrednosti upravičenih stroškov projekta, a največ 25.000 evrov, ter nezaračunavanje stroškov odobritve in vodenja kredita.

Kreditojemalcu se lahko po tem razpisu sicer odobri največ en mikrokredit.

Dva prijavna roka

Podjetja bodo lahko vloge oddala elektronsko preko ePortala na Slovenskem podjetniškem skladu. Javni razpis ima dva prijavna roka: 8. marec do 14. ure in 8. april do 14. ure.

Če bo po razpisanih sredstvih veliko povpraševanje, bo lahko razpis zaprt predčasno, so še navedli v Slovenskem podjetniškem skladu.