Rok za vpis ljudskih obveznic se je iztekel. Kaj sledi

Novice Forbes Slovenija 16. februarja, 2024 14.04
featured image

Polnoletne fizične osebe s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji so lahko do danes do 12. ure vpisale ljudske obveznice.

16. februarja, 2024 14.04

Opoldne se je končalo vpisovanje t. i. ljudskih obveznic, poroča STA. Namenjene so državljanom, Slovenija pa jih bo izdala prvič doslej. Gre za vrednostni papir z ročnostjo treh let in letno obrestno mero 3,4 odstotka. Skupni obseg izdaje je določen v višini 250 milijonov evrov.

Ljudske obveznice so namenjene polnoletnim fizičnim osebam s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji. Država jih bo izdala prihodnji petek, 23. februarja. Nekaj dni pozneje sledi trgovanje z obveznicami na Ljubljanski borzi in od tedaj bodo prosto prenosljive ter jih bo lahko kupil kdorkoli, tudi pravne osebe.

Vpis obveznic je bil omejen v razponu od 1000 do največ 100.000 evrov. Če bo skupni znesek vpisanih obveznic presegel 250 milijonov evrov, bo posameznemu vlagatelju dodeljeno manjše število obveznic od vpisanega zneska.

Na Forbes Slovenija smo ob razkritju obrestne mere preverili razpoloženje med politiki, poslovneži in nekdanjimi ministri. Vprašali smo jih, ali bi kupili ljudsko obveznico.

Odgovore premierja Roberta Goloba, poslovneža Iva Boscarola, nekdanjega finančnega ministra Dušana Mramorja in številnih drugih, lahko najdete v članku Boste kupili ljudsko obveznico? Vprašali smo poslance, podjetnike, ministre.

Sredstva za proračun in razvoj kapitalskega trga

Na finančnem ministrstvu pravijo, da želijo z izdajo ljudskih obveznic in podobnimi izdajami v prihodnjih letih, ko se pričakuje najvišje izdatke za obnovo Slovenije po poplavah, zagotoviti sredstva za državni proračun.

Hkrati pa želijo prispevati tudi k razvoju kapitalskega trga v Sloveniji in k večjemu finančnem opismenjevanju prebivalcev ter spodbuditi prebivalce, da del vlog, ki jih imajo v bankah, namenijo za naložbe v vrednostne papirje.

Ključna vprašanja ob nakupu ljudskih obveznic, smo na Forbes Slovenija zbrali v članu Vroče ljudske obveznice: izračunali smo, koliko lahko zaslužite.