Forbes raziskuje: kdo bi lahko Trumpu posodil pol milijarde dolarjev

Ljudje Forbes 5. marca, 2024 05.30
featured image

Nekdanji ameriški predsednik potrebuje denarno injekcijo, s katero bi poplačal čedalje višje sodne stroške. A velike ameriške banke so zadržane, njegovi prijatelji milijarderji pa so tiho.

5. marca, 2024 05.30

Biti Donald Trump postaja čedalje dražje. Nekdanji predsednik ZDA je milijarder, ampak zdaj dolguje že približno 454 milijonov dolarjev (okoli 418 milijonov evrov), vsota pa še narašča, saj ji je vsak dan treba prišteti več kot 110.000 dolarjev obresti.

Omenjeni znesek Trump dolguje zvezni državi New York, potem ko je sodnik odločil, da so Trumpova podjetja kriva za ponavljajoče se goljufije. Trump dolguje tudi kakšnih 88 milijonov dolarjev (okoli 81 milijonov evrov) novinarki E. Jean Carroll zaradi spolnih zlorab in obrekovanja.

Zbiranje denarja ne bo tako preprosto kot včasih

Pred nekaj dnevi, ko je Forbes prvič objavil to zgodbo, je prizivno sodišče Trumpu omogočilo malo začasnega olajšanja, saj mu je dovolilo, da zaprosi za posojila pri bankah, ustanovljenih ali registriranih v zvezni državi New York. Prizivni sodnik pa Trumpu ni dosodil oprostila plačila 454 milijonov kazni in obresti. Pravno preigravanje pa je – če ne drugega – pokazalo, da je Trump brez denarja.

Njegovi odvetniki so trdili, da je nemogoče, da bi Trump plačal celoten znesek, ob tem pa so opozarjali, da bodo morali, če odpustkov ne bo, začeti prodajati nepremičnine, da bi lahko v teh nujnih okoliščinah zbrali dovolj kapitala.

Donald Trump na srečanju pred volitvami
Nekdanji predsednik ZDA je milijarder, ampak že zdaj dolguje okoli 418 milijonov evrov, vsota pa še narašča (Foto: PROFIMEDIA)

Trump razpolaga s približno 400 milijoni dolarjev (okoli 368 milijonov evrov) gotovine in drugih likvidnostnih sredstev, ugotavlja Forbes v svoji najnovejši oceni. To pa ni dovolj za kritje varščine, zagotovo pa ne dovolj za pokritje dolga do države in Carroll. Poleg tega se najverjetneje ne bo pripravljen odpovedati vsej svoji gotovini naenkrat. Kljub teoretičnemu dostopu do posojilodajalcev v New Yorku pa za Trumpa zbiranje denarja ne bo tako preprosto, kot je bilo včasih.

Nepremičnin za dobro milijardo

Kot je za Forbes dejal eden od milijarderjev, Trump s svojo zgodovino stiskanja partnerjev in razglašanja stečajev nikakor ni idealen posojilojemalec. “Trump toži vse,” je dejal milijarder, ki želi ostati anonimen.

Trump ima sicer veliko premoženja, ki bi ga lahko vključil v zavarovanje, med drugim ima 27 nepremičnin brez hipoteke. Skupaj so vredne več kot 1,1 milijarde dolarjev (dobro milijardo evrov). Banke, registrirane v New Yorku, s katerimi je sodeloval skozi leta, recimo UBS in Bryn Mawy Trust Company, še naprej ostajajo zadržane. Deutsche Bank, ki je bila omenjena v tožbi generalnega državnega tožilca, pa se je za prekinitev stikov s Trumpom odločila veliko pred razglasitvijo sodnikove odločitve.

“Glede na naraščajoče tveganje za ugled, če posluješ s Trumpom, se mora najverjetneje čedalje pogosteje ukvarjati z razmeroma nekonvencionalnimi posojilodajalci, kot so bogati posamezniki, finančna podjetja s povezanim lastništvom ali pa tuja podjetja, ki jih ne ureja ameriška zakonodaja ali regulativa. Vsi pa lahko ugibamo, kdo bi to lahko bil,” pravi Bert Ely, izredni profesor na centru za monetarne in finančne alternative inštituta Cato ter direktor bančne svetovalne družbe Ely&Co.

Na pomoč Arabci in Kitajci?

Evan Gotlob, partner odvetniške družbe Saul Ewing, stavi na Bližnji vzhod in Kitajsko. “Veliko je bank v Združenih arabskih emiratih, ki veljajo za novi Wall Street, pa tudi v državah, kot je Savdska Arabija. Ima tudi tesne povezave s Kitajsko,” pravi Gotlob. “To mu sicer prinaša določene omejitve, ga pa ne onemogoči.”

Celo Wilbur Ross, nekdanji Trumpov minister za trgovino, se strinja in dodaja, da je prepričan, da bodo tuje banke z veseljem pomagale Trumpu. “Deutsche Bank mu je včasih posojala velika denarja. Veliko je bank,” pravi Ross, ki je veliko let tudi sam lagal, da je milijarder.

Trump ima veliko povezav v tujini, med drugim razmeroma sveže partnerstvo s savdskim nepremičninskim podjetjem in z vlado v Omanu. Njegov zet Jared Kushner se je med tem povezoval s savdskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom. Kushnerjevo skoraj dve leti staro podjetje za zasebni kapital naj bi iz državnega sklada Savdske Arabije prejelo dve milijardi dolarjev (okoli 1,8 milijarde evrov) težko naložbo. Seveda bi takšen način sprožil nova vprašanja o njegovih poslovnih partnerjih in konfliktu interesov ravno sredi predvolilne kampanje, ampak Trumpa to verjetno ne bi odvrnilo, glede na vse ovire, ki jih mora preskočiti doma.

Tudi v ZDA bi se našla banka

Nekaj možnosti ima sicer tudi v ZDA. Očitna izbira je tako Axos Bank. Družba s sedežem v San Diegu, ki se večinoma ukvarja z dajanjem posojil prek spleta, ima 22 milijard dolarjev premoženja (okoli 20,3 milijarde evrov), Trumpu pa je leta 2022 posodila 225 milijonov dolarjev (okoli 207 milijonov evrov) za refinanciranje dveh nepremičninskih deležev. Glavni izvršni direktor Gregory Garrabrants je daroval za Trumpovo volilno kampanjo leta 2020. Axos se ni odzval na Forbesovo prošnjo za komentar, ali bi bilo podjetje pripravljeno še naprej posojati denar Trumpu. Če bo sodnikova odločitev, da banke iz zvezne države New York Trumpu ne smejo posojati denarja, spet začela veljati, pa za Axos to sicer ne bo vplivalo, pravi Milana Dostanitch, odvetnica pri newyorški družbi Lipsky Lowe LPP.

Trump International Hotel v Las Vegasu
Trump ima še veliko premoženja, med drugim je solastnik zlate steklene stavbe na Vegas Stripu. Njegova polovica je vredna 60 milijonov dolarjev (Foto: PROFIMEDIA)

“Kalifornijski del Axos Bank ni ustanovljen ali registriran pri NYSDFS (Urad za finančne storitve zvezne države New York). To pomeni, da lahko Trump in njegova podjetja poslujejo s to banko,” pravi Dostanitch. “Sodba je spisana razmeroma ozko in zdi se, da ni dovolj široka, da bi zajela tudi kalifornijske družbe.” Na Axos pa vplivajo omejitve pri dajanju posojil, da lahko posameznemu posojilojemalcu posodijo samo 301 milijon dolarjev (okoli 277 milijonov evrov), kar pomeni, da lahko Trump pri njih dobi še 75 milijonov dolarjev (okoli 69 milijonov evrov).

… ali nepremičninski sklad

Druga domača možnost bi lahko bil Ladder Capital, nepremičninski naložbeni sklad s 5,5 milijarde dolarjev premoženja (okoli 4,6 milijarde evrov), ki je po zadnjih razkritjih premoženja predsedniških kandidatov Trumpu že dal tri posojila, in sicer za stavbo na Wall Streetu 40, za Trump International Hotel in za stavbo na Trump Plazi. Sklad, ki je zavrnil naše prošnje za komentar, pa ni financiral nobenega od Trumpovih zadnjih dveh naložb v Trump Tower in Trump National Doral.

Ni jasno, ali bi podjetje, ki je bilo zaradi svojih povezav s Trumpom deležno številnih pregledov, hotelo poglobiti svoje odnose z nekdanjim predsednikom.

Če Trump ne bo dovolj hitro našel bank, ki bi bile pripravljene na posel z njim, lahko srečo poskusi pri bogatih naložbenikih in milijarderskih republikanskih megadonatorjih, ki imajo denar, poleg tega pa tudi željo po dobrih odnosih z morebitnim prihodnjim predsednikom. Trump zagotovo ima bogate prijatelje.

Kdo so bogati prijatelji

Na seznamu je recimo Phil Ruffin, nepremičninski tajkun iz Las Vegasa in dolgoletni Trumpov prijatelj. Spoznala sta se leta 1990 in se hitro spoprijateljila. “Z njim sem šel v Rusijo,” je Ruffin povedal Forbesu leta 2017. “Šla sva z mojim letalom.” Trump je bil Ruffinova priča, ko se je leta 2008 poročil z Oleksandro, nekdanjo mis Ukrajine, ki je 47 let mlajša od njega. (Ruffin ima zdaj 88 let.) Ruffin in Trump sta tudi poslovna partnerja. Skupaj sta zgradila Trump International Hotel v Las Vegasu, zlato stekleno stavbo na Vegas Stripu. Še vedno sta solastnika več sto stanovanj. Trumpova polovica je vredna 60 milijonov dolarjev (okoli 55 milijonov evrov) in Ruffin, ki je tudi sam milijarder, bi Trumpu z lahkoto posodil denar, če bi za varščino namenil svoj delež, lahko pa bi Trumpov delež celo odkupil. Ruffin se ni odzval na prošnjo za komentar.

Andrew Beal, bankirski milijarder iz Teksasa, je po nekaterih ocenah vreden 14,9 milijarde dolarjev (okoli 13,7 milijarde evrov) in je še eden od Trumpovih dolgoletnih podpornikov. Njegovo podjetje Beal Financial Corp obvladuje dve ločeni hčerinski banki in hranilnici, Beal Bank USA in Beal Bank SSB, obe bi lahko posodili denar Trumpu. Tudi Beal je zavrnil prošnjo za komentar.

Na seznamu imamo tudi milijarderja Kennyja Trouta, ki je poleg dveh milijonov dolarjev (okoli 1,8 milijona evrov), ki jih je namenil za Trumpove predsedniške kampanje, menda bil tudi med zgodnjimi vlagatelji v Truth Social, Trumpovo družbeno omrežje. Troutt se do objave ni odzval na Forbesovo prošnjo za komentar.

“Zelo bi bil presenečen, če mu ne bi uspelo najti rešitve”

Forbes je kontaktiral z več desetimi milijarderji s povezavami s Trumpom. Med njimi tudi Isaaca Perlmutterja, prijatelja iz Mar-a-Laga in član Trumpovega odbora pokroviteljev. V stik smo stopili tudi z igralniškim magnatom Stevom Wynnom, dolgoletnim Trumpovim prijateljem in donatorjem, ter s skrajnim desničarjem Vivekom Ramaswamyjem, biotehničnim podjetnikom, ki Trumpa včasih v kampanjah tudi podpira. Wynn in Ramaswamy nista komentirala, preostali pa niso odgovorili na Forbesove poizvedbe, ali bi Trumpu posodili denar.

Vsako podjetje ali posameznika, ki se bo odločil za pomoč Trumpu, pa čaka velika mera negotovosti. “Trump ima več izkušenj z reševanjem zapletenih finančnih situacij kot kdorkoli drug na svetu,” pravi Wilbur Ross, ki je pred 27 leti sodeloval pri dokapitalizaciji ene od Trumpovih igralnic v Atlantic Cityju, še preden ga je Trump imenoval za ministra za trgovino. “Zelo bi bil presenečen, če mu ne bi uspelo najti rešitve.”

Avtorja članka sta John Hyatt in Kyle Mullins. Sodelovalo pa je tudi več zaposlenih pri Forbesu.