Kitajska partija si je za letos zadala ambiciozen gospodarski cilj

Novice Forbes Slovenija 5. marca, 2024 10.24
featured image

Peking si je na zasedanju kitajskega ljudskega kongresa zadal, da se največje azijsko gospodarstvo letos okrepi za okoli pet odstotkov. Gre za ambiciozen cilj glede na stanje, v katerem je kitajsko gospodarstvo.

5. marca, 2024 10.24

Letnega zasedanja kitajskega ljudskega kongresa ali parlamenta, ki se je začelo danes in bo trajalo do ponedeljka, se po navedbah STA udeležuje skoraj 3.000 delegatov. Ti poleg makroekonomskih napovedi razpravljajo tudi o ukrepih za spodbujanje gospodarstva. Obetajo se nova posredovanja za stabilizacijo trga nepremičnin in kapitalskega trga.

Kitajski voditelji so si tako med drugim danes postavili cilj, da bi se kitajski BDP letos okrepil za okoli pet odstotkov, kar je skladno z lanskoletnimi napovedmi, a daleč od dvomestne rasti, ki je leta “krasila” drugo največje svetovno gospodarstvo.

Rast še vedno hromi nepremičninski trg

“Petodstotni cilj rasti se nam ne zdi zadržan, ampak ambiciozen,” je za AFP dejala glavna kitajska ekonomistka pri UBS Vang Tao. Kot je pojasnila, nepremičninski trg še ni dosegel najnižje točke in tako še naprej pritiska navzdol gospodarstvo.

Spomnimo, da je sicer Mednarodni denarni sklad (IMF) Kitajski za letos napovedal manjšo, 4,6-odstotno rast. Leta 2023 se je kitajski BDP okrepil za 5,2 odstotka, kar se je skladalo z napovedmi Pekinga.

IMF je kot razloge za nižjo letošnjo rast navedel težave v kitajskem nepremičninskem sektorju in slabo povpraševanje na izvoznih trgih.

Kitajska po poročanju STA pričakuje, da bo letos v urbanih mestih ustvarila več kot 12 milijonov delovnih mest in tako obdržala anketirano stopnjo brezposelnosti v mestih pri približno 5,5 odstotka, piše v poročilu. Letna inflacija naj bi bila okoli triodstotna.

V poročilu je zapisano tudi, da bo država letos izdala za 3.900 milijard juanov (499 milijard evrov) obveznic za posebne namene, s katerimi namerava okrepiti šibke državne finance. Glede na poročilo je številka za 100 milijard juanov večja, kot je bila lani.