Zamenjava med nadzorniki Borzena. Zakaj je to pomembno?

featured image

Namesto Žige Fišerja bo novi nadzornik državnega operaterja trga z elektriko, ki posluje z Golobovim podjetjem, Hinko Šolinc.

7. marca, 2024 12.44

Vlada je na podlagi odstopne izjave razrešila Žigo Fišerja z mesta člana nadzornega sveta družbe Borzen. Na njegovo mesto je za čas do poteka mandata razrešenega člana imenovala Hinka Šolinca, ki je doslej zasedal pomembne položaje na različnih ministrstvih, Golobova vlada ga je v začetku lanskega leta imenovala tudi v nadzorni svet podjetja Plinovodi. Fišerju bi se mandat sicer iztekel junija 2027. V nadzornem svetu ostajata Mojca Veljkovič in Ivana Nedižavec Korada.

Zakaj menjava dviguje obrvi

Zakaj je Žiga Fišer podal odstopno izjavo, ni znano. Je pa dejstvo, da do menjave nadzornika Borzena prihaja v času, ko protikorupcijska komisija preiskuje podjetje Star Solar, od novembra lani v lasti premierja Roberta Goloba, ki veliko večino prihodkov ustvari prav z nakazili Borzena. Prej je bilo podjetje uradno v lasti njegove nekdanje žene Jane Nemec Golob, po ločitvi in delitvi premoženja pa je delež v podjetju pripadel Golobu.

Pojdimo po vrsti. Star Solarju je državni operater trga z elektriko Borzen od novembra 2014 izplačal 2,1 milijona evrov. To je prevladujoč vir prihodkov podjetja, ki letno ustvari okoli 250 tisoč evrov prihodkov. Od aprila 2022, ko je Gibanje Svoboda zmagalo na volitvah, so nakazila znašala 266 tisoč evrov. V Borzenu so pred časom za Forbes Slovenija povedali, da se pogodbeni odnos s podjetjem od takrat ni spreminjal.

Na radar javnosti je Star Solar prišel januarja letos, ko so na dan prišle informacije o Golobovem lastništvu Star Solarja.

Podrobnosti o poslovanju podjetja so v javnosti povzročile kar nekaj nemira. Vprašanja vzbuja milijonsko posojilo Golobove žene podjetju, dano pred desetletjem, pa tudi morebitno iskanje davčnih obvodov prek visokih stroškov storitev, ki jih podjetje prikazuje v letnih poslovnih izkazih. Na to so prve opozorile Finance, v premierjevem kabinetu pa na njihovo vprašanje, ali je šlo za davčno optimizacijo oziroma izogibanje plačilu davkov in prispevkov, niso odgovorili. Več o podjetju v članku Sončni posel družine Roberta Goloba: kako ga pojasnjuje premier – in česa ne pove?.

Vodilni Borzena ena prvih Golobovih tarč

V energetskih krogih so opozarjali tudi na to, da Star Solar ‘živi’ od darežljivih podpor državnega Borzena, ki je bil predlani ena prvih kadrovskih tarč Golobove vlade. Ta je nadzornike družbe zamenjala že na prvi seji. Septembra 2022, torej tri mesece po menjavi vlade, so ti nadzorniki potem zamenjali direktorja Borzena Martina Brataniča. Na njegovo mesto so najprej imenovali Boruta Rajerja, ki je bil prej v Borzenu zaposlen kot direktor za energetiko. Septembra lani pa je na mesto direktorice prišla Mojca Kert, ki je bila prej direktorica prodaje poslovnim odjemalcem v Gen-I. Od tam, spomnimo, izhaja tudi Golob.

Kaj preiskuje KPK

Na dan objave informacije o Golobovem lastništvu Star Solar, 5. januarja letos, je komisija za preprečevanje korupcije (KPK) prejela prijavo v zvezi s premierjevim lastništvom podjetja. Komisija je takoj po prijavi napovedala, da bo najprej opravila predhodni preizkus.

Kje je ta postopek dva meseca pozneje? Na komisiji, ki jo vodi Robert Šumi, so za Forbes Slovenija pojasnili, da predhodni preizkus še vedno poteka. “Zadevo obravnavamo prednostno,” so za Forbes Slovenija zatrdili konec februarja in dodali, da trenutno še pregledujejo dokumentacijo, ki so jo pridobili, in analizirajo dodatna pojasnila, da bi razjasnili vse okoliščine.

Na vprašanje, koga vse so prosili za pojasnila, so odgovorili, da so pojasnila in dokumentacijo pridobili od generalnega sekretariata vlade, družbe Borzen in Gibanja Svoboda, stranke predsednika vlade. Več informacij pa za zdaj zaradi interesa postopka ne morejo podati.