SIJ proti državi: Spirit in ministrstvo odločitev sodišča še preučujeta

Posel Forbes Slovenija 6. marca, 2024 17.46
featured image

Javna agencija Spirit Slovenija ter ministrstvo za gospodarstvo odločitev upravnega sodišča v tožbi SIJ še preučujeta. Kot pravijo, odločitev še ni pravnomočna.

6. marca, 2024 17.46

Kot so v odzivu za STA navedli v agenciji in na ministrstvu, sodbe in morebitnih nadaljnjih korakov za zaščito javnih sredstev še ne morejo komentirati.

Upravno sodišče je Javni agenciji RS za spodbujanje investicij, podjetništva in internacionalizacije (Spirit Slovenija) naložilo izplačilo vseh zamrznjenih obrokov državne pomoči zaradi visokih cen energentov družbi SIJ Ravne Systems skupaj z zamudnimi obrestmi. Kot so v torek sporočili iz skupine SIJ, za zadržanje izplačil po mnenju sodišča namreč ni imela pravne podlage.

Sodišče je po navedbah skupine SIJ, del katere je tudi družba SIJ Ravne Systems, razsodilo, da agencija Spirit ni sledila zakonski ureditvi, kršila je z ustavo zagotovljene pravice in ni z ničemer pojasnila razlogov za takšno ravnanje. “Prav tako je ugotovilo, da takšno ravnanje predstavlja zlorabo oblasti, izkoriščanje položaja nadrejenosti organa nad položajem stranke in prekomerno rabo oblasti,” so po poročanju STA še zapisali.

Poudarili so, da je bila državna pomoč namenjena vsem družbam, ki so utrpele veliko razliko v cenah energentov, ne glede na njihovo premoženje ali finančno stanje. “Do pomoči je posamezna družba upravičena zaradi razlike v cenah energentov, ta pa je v primeru družb skupine SIJ glede na podatke nesporna,” so navedli.

Podpis dogovora med gospodarstvom znanostjo in politiko za pametno trajnostno in konkurenčno Slovenijo. Na fotografiji Tibor Šimonka ob Robertu Golobu.
Podpredsednik družbe SIJ Tibor Šimonka ob predsedniku vlade Robertu Golobu (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

V skupini pričakujejo enake razsodbe tudi v primerih tožb družb SIJ Acroni, SIJ Metal Ravne in SIJ ZIP Center, saj po njihovih navedbah obravnavajo enako dejansko in pravno stanje kot v primeru SIJ Ravne Systems.

Spor izhaja iz sklepa vlade junija lani. Ta je po tistem, ko je krovna družba jeklarske skupine lastnikom, med katerimi je s 25 odstotki tudi država, izplačala 5,8 milijona evrov dividend, ob tem pa je skupščina SIJ potrdila tudi za okoli 20 milijonov evrov nagrad poslovodstvu SIJ, odločila, da je bilo to v nasprotju z namenom zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize, sprejetega konec leta 2022.

Gospodarskemu ministrstvu je takrat naložila ukrepe za okrepitev nadzora in vračilo neupravičene državne pomoči. Agencija Spirit je ob tem začasno zamrznila preostala izplačila, medtem ko so družbe SIJ Acroni, SIJ Metal Ravne, SIJ ZIP Center in SIJ Ravne Systems pred tem že prejele 2,42 milijona evrov pomoči.