Pri naložbenem zlatu naj veljajo le najvišji standardi

Posel PROMOCIJSKO SPOROČILO 6. marca, 2024 15.46 > 6. marca, 2024 15.47
featured image

Ko je govora o naložbenem zlatu, besede 'tveganje' ne boste zlahka slišali. Pri zanesljivih partnerjih pri prodaji in nakupu naložbenega zlata je namreč pravilo, da je vsak segment naložbe in izvora zlata povsem preverljiv. Pri podjetju Goldman Graff poudarjajo, da je pri tem eden najbolj ključnih akterjev neodvisno združenje London Bullion Market Association (LBMA), ki med drugim preverja legitimnost izvorov zlata in srebra na uradnem trgu.

6. marca, 2024 15.46 > 6. marca, 2024 15.47

Odgovornost in etičnost

Združenje LBMA, sicer ustanovljeno že leta 1676, med drugim izvaja poseben program za ugotavljanje etičnih standardov pridobivanja zlata, ki je potem z njihovim certifikatom ponujen na globalnem trgu. S tem želijo predvsem vsem udeležencem v prodaji in nakupu zlata zagotoviti, da so kovine, ki prihajajo v obtok, ne le pridobljene etično in s spoštovanjem in skrbjo do okolja, ampak so tudi varne pred tveganim financiranjem.

Širok program odgovornega izvora kovin je tako tudi način, s katerim se LBMA bori proti pranju denarja, financiranju terorističnih organizacij in vsakršnim kršenjem človekovih pravic. Kot rečeno, ko je govora o naložbenem zlatu, ni nič prepuščeno naključju.

Prek LBMA se tako pripoveduje tudi zgodbo o sami prodaji zlata, saj institucija danes predstavlja del širokega sistema formalnih trgov in borz zlata. Zanesljivi, regulirani in strogo nadzorovani sistemi, ki jim lahko zaupamo, namreč zagotavljajo nujno platformo za kupce in prodajalce, da se trgovanje z zlatom lahko odvija v različnih oblikah, vedno pa je varno, učinkovito in predvsem preverljivo na vsakem koraku.  Zato morajo tudi pri podjetju Goldman Graff poskrbeti, da so kupcu vidne vse informacije o izvoru in kakovosti zlata, kar zagotavlja, da vsak kovanec ali palica ustrezata vsem najvišjim standardom.

Foto: promocijska fotografija

Zlato vseh oblik

Ko se odločimo za naložbo v zlato, se torej odločimo za enega najbolj varnih in vsestransko nadzorovanih investicijskih sistemov. Da se zadovoljijo tako različne investicijske potrebe kot tudi zbirateljske želje, se zlato za naložbene namene ponuja v različnih oblikah. Pri Goldman Graff na primer ponujajo pester nabor zlatih kovancev in palic iz priznanih kovnic kot so Argor Heraeus in Valcambi iz Švice, Austrian Mint in Philoro iz Avstrije in drugih certificiranih kovnic, ki so vse članice omenjenega združenja LBMA.

V zgodovini so zlate kovance in palice poleg zasebnih kovnic sicer kovale tudi vlade in jih nato uporabljale kot menjalno sredstvo. Zlati kovanci iz davnih obdobij in regij, kjer kovnice več ne obratujejo, so danes visoko cenjeni predvsem med zbiratelji.

Skozi zgodovino so se metode nakupa in prodaje zlata razlikovale glede na tehnološki napredek, gospodarske sisteme in kulturne prakse. Vendar pa zlato že tisočletja ostaja dragoceno in iskano sredstvo, ki služi kot hranilec vrednosti, menjalno sredstvo ter varovanje pred inflacijo in gospodarsko negotovostjo.