Američane zajela loterijska norija: glavni dobitek skoraj pol milijarde dolarjev

featured image

Glavni dobitek loterijske igre Powerball je narasel na 463 milijonov dolarjev, potem ko v zadnjem žrebanju nobena srečka ni ujela vseh šestih številk. Naslednji žreb je že danes.

6. marca, 2024 16.13

Odkar je bila v ameriškem Michiganu prodana srečka, ki je prvi dan novega leta osvojila jackpot v višini 842,4 milijona dolarjev (773,7 milijona evrov), še nihče v ZDA ni osvojil glavnega dobitka loterijske igre Powerball.

Nagrada iz prvega januarja je tako največji dobitek letošnjega leta in peti največji dobitek v zgodovini igre, piše Forbes.

A letošnjemu rekordu se počasi približuje aktualni glavni dobitek, ki znaša 463 milijonov dolarjev oziroma 425,3 milijona evrov. Danes zvečer bo potekalo naslednje žrebanje številk igre Powerball, ki je med Američani poskrbela za loterijsko norijo.

Dobitek bodo pojedli davki

Forbes ob tem vseeno poudarja, da bo morebiten zmagovalec po plačilu davka domov odnesel precej manj kot slabe pol milijarde dolarjev.

Zmagovalec bo najprej lahko izbral med izplačilom v višini 463 milijonov dolarjev, razdeljenim na 30 letnih obrokov, ali enkratnim denarnim zneskom v višini 221,7 milijona dolarjev (203,6 milijona evrov), kar je običajno bolj priljubljena izbira.

Denarni znesek se bo v primeru izbire druge možnosti po obveznem 24-odstotnem odtegljaju zveznega davka zmanjšal na 168,5 milijona dolarjev ali 154,8 milijona evrov.

Glede na končni obdavčljivi dohodek pa se lahko zmagovalec sooči tudi s 37-odstotno zvezno mejno stopnjo, kar dodatno zniža njegov dobitek na 139,7 milijona dolarjev (128,3 milijona evrov), navaja Forbes.

Pri manj priljubljenem načinu obročnega odplačevanja se lahko letna izplačila zmagovalca v višini približno 15,43 milijona dolarjev (14,2 milijona evrov) zmanjšajo na 9,72 milijona oziroma 8,9 milijona evrov, če se uporabi 37-odstotna zvezna mejna stopnja.

Igralci imajo mizerne možnosti za zmago

Odvisno od države, v kateri ima zmagovalec stalno prebivališče, ga lahko doletijo še dodatni davki. Medtem ko nekatere države, kot so Teksas, Florida in Kalifornija, loterijskih dobitkov ne obdavčujejo, druge, na primer New York, obračunajo 10,9-odstotni davek.

Imetniki srečk imajo za osvojitev glavnega dobitka Powerball sicer male možnosti – znašajo le ena proti 292,2 milijona. Še bolj porazna je verjetnost pri glavnem dobitku igre Mega Millions, ki znaša ena proti 302,6 milijona.