Nekdanji najbogatejši Slovenec se tudi po prodaji Engrotuša ne odreka trgovini

Posel Aljoša Črnko 7. marca, 2024 05.30
featured image

Družina Tuš je z novim letom postala lastnica drogerijskega segmenta, ki je bil pred tem del Engrotuša. Vodi ga Aneta Palčnik Tuš.

7. marca, 2024 05.30

Mercator je novembra lani podpisal pogodbo o nakupu Engrotuša, ki upravlja trgovske verige Tuš. Nakup celjskega trgovca naj bi stal približno 30 milijonov evrov. Engrotuš je v 80-odstotni lasti sklada Alfi, preostanek pa ima Tuš Holding, ki je v stoodstotni lasti nekdaj najbogatejšega Slovenca Mirka Tuša.

Pri najboljšem sosedu so napovedali prevzem Tuševega malo- in veleprodajnega segmenta. A hkrati dodali, da bo segment drogerij oddeljen in bo ostal v lasti družine Tuš.

Drogerije so zdaj oddeljene in delujejo kot samostojno podjetje, je za Forbes Slovenija potrdil prokurist Engrotuša Andraž Tuš: “S prvim januarjem so Tuš drogerije postale neodvisno podjetje. Z Engrotušem imamo pogodbe, z dobavitelji se te še sklepajo. V to tudi vlagamo največ truda, da se vse vzpostavi.” Dodal je še, da bo družina Tuš z Mercatorjevo kupnino odkupila zaloge in osnovna sredstva drogerij, ki jih odplačujejo v obrokih.

V Engrotušu kupnine in drugih podrobnosti transakcije niso želeli komentirati. Prav tako niso želeli razkriti, koliko prodajnih prihodkov je lani ustvaril drogerijski del.

Drogerije za zdaj še odvisne od Engrotuša

Drogerije so se od Engrotuša med drugim odcepile, ker Mercator zanje ni imel interesa, niti niso del njihovega portfelja. Hkrati gre za segment, ki se le v manjšem obsegu prekriva z malo- in veleprodajo Tuša, zato je ideja oddvojitve dalj časa zorela tudi pri lastnikih trgovca iz Štajerske.

Drogerije so bile v Tušu ločene od ostalih trgovin, pogosto so povsem samostojne tudi njihove lokacije. Od Tuševih trgovin z živili se drogerije ločujejo tudi po organizaciji in načrtih – večja pozornost je denimo namenjena ženskam.

V podjetju Tuš drogerije sicer za zdaj nekatere storitve še najemajo od Engrotuša, je za Forbes Slovenija povedal Andraž Tuš. Takšen primer so računovodstvo, finance in kontroling, a želijo do zaključka prodaje Mercatorju tudi na teh področjih postati neodvisni.

Mercator bi lahko drogerijam storitve po tržni ceni ponujal tudi po končanem prevzemu. Če bi bila cena dobra, bi sodelovali še naprej, pravi Tuš.

Prodajaln je 43, število pa želijo še povečati

Lastnik Tuš drogerij je družba Tuš Holding. Podjetje zajema 43 prodajaln, število pa nameravajo še povečati. Verigo tvori tudi spletna drogerija.

Večletna vodja drogerijskega dela v Tušu je bila Aneta Palčnik Tuš, hči Mirka Tuša, ki je zdaj na mestu direktorice podjetja.

Letno poročilo Engrotuša izpred dveh let prihodkov segmenta drogerij ne prikazuje ločeno, je pa objavljena vrednost zalog blaga. Na zadnji dan leta 2022 (podatkov za leto 2023 še ni) je nabavna vrednost znašala dobrih pet milijonov evrov, kar je 12 odstotkov celotne nabave Engrotuša.

Več kot milijonski dolg

Portal Necenzurirano je prejšnji teden glede družine Tuš poročal tudi o odprtem sporu, v katerem Engrotuš od Mirka Tuša zahteva plačilo več kot milijon evrov. Obveznost je nastala pred desetimi leti, ko je nekdanji najbogatejši Slovenec sklenil dogovor z bankami in na ta način trgovsko verigo rešil pred stečajem.

Na okrožnem sodišču v Celju so navedli, da sta tožbo proti Mirku Tušu vložili dve podjetji: Engrotuš in Tuš Nepremičnine. Zahtevata plačilo 1,3 milijona evrov obveznosti z obrestmi.

Sojenje je po pisanju portala v fazi glavne obravnave, ki je bila že večkrat razpisana, a nato preklicana in preložena za določen čas. Zadnja bi morala biti sredi januarja letos, preklicana je bila zaradi sodniške stavke. Obravnave so bile preklicane tudi “zaradi skupnega predloga strank postopka, ki se dogovarjata za mirno rešitev spora s sklenitvijo sodne poravnave”, še pišejo pri Necenzuriranem.