Opustil doktorat in šel v podjetništvo. Zakaj Nemcu vlagatelji dajejo milijone

Tehnologija Forbes 8. marca, 2024 05.30
featured image

Majhne in srednje velike tovarne so pri avtomatizaciji zaostale za večjimi podjetji. Münchenski RobCo v tem vidi priložnost za svoje nizkocenovne modularne robote.

8. marca, 2024 05.30

Po podatkih Mednarodne federacije za robotiko so leta 2023 v tovarnah po svetu namestili več kot 550.000 novih robotov. Vendar so veliko večino postavili v velike proizvodne obrate, v malih in srednjih podjetjih pa jih je bilo nameščenih približno desetina.

1.000 modulov in 100 strank

Prav ti proizvajalci so cilj zagonskega podjetja RobCo, ki snuje poceni in modularne robote, primerne za manjše tovarne. Podjetje s sedežem v Münchnu je do zdaj namestilo tisoč modulov pri več kot 100 strankah, večinoma v Evropi. Njegovi prihodki se približujejo desetim milijonom evrov (devet milijonov evrov).

Start up, ki ga je leta 2020 ustanovil Roman Hölzl, sicer tudi uvrščen na Forbsovo lestvico 30 mlajših od 30 (30 under 30), je ob pomoči sklada tveganega kapitala Lightspeed Venture Partners pravkar zbral 43 milijonov dolarjev (okoli 38,5 milijona evrov) za svojo rast in razvoj umetne inteligence.

Z njeno pomočjo bi lahko roboti postali pametnejši in bi lahko na primer načrtovali najbolj učinkovit način dela ali se s preprostimi ukazi naučili vsega o novem okolju. “Umetno inteligenco uporabljamo za določanje posameznih nalog,” je za Forbes povedal Hölzl, glavni izvršni direktor podjetja. “Vi pošljete podatke o svoji tovarni, mi pa z umetno inteligenco določimo idealen potek delovnega procesa.”

Omenjeno financiranje je obseg naložb v RobCo dvignilo na 61 milijonov dolarjev (blizu 55 milijonov evrov), vrednost podjetja pa ocenjujejo na približno 200 milijonov dolarjev (okoli 180 milijonov evrov).

Kot zlaganje kock Lego

RobCojevi roboti so drugačni od kompleksnih, pogosto po meri izdelanih sistemov, ki jih uporabljajo večje tovarne in so za manjše proizvajalce največkrat predragi. Ta podjetja potrebujejo tudi večjo prilagodljivost, da lahko njihovi roboti prehajajo z enega opravila na drugo. Tako ni treba za vsako opravilo kupovati specializiranih robotov.

RobCo razvija robotske module, ki lahko opravljajo običajna tovarniška opravila (Foto: RobCo)

Zato RobCo razvija robotske module, ki lahko opravljajo običajna tovarniška opravila, kot so nalaganje materiala v stroje, raztovarjanje izdelanih delov in urejanje palet. Takšna opravila se morda zdijo preprosta, vendar morajo biti roboti za natančno delo na primer sposobni ugotoviti, ali je stroj vklopljen ali izklopljen in ali se je dokončani del pravilno obrnil. Zapletenost je v programski opremi.

“To je kot sestavljanje kock Lego, vse pa omogoča programska platforma v ozadju, ki poskrbi, da se zgodi čarovnija,” je dejal Hölzl.

Iz raziskovalnega središča v podjetništvo

Zdaj 30-letni Hölzl je podjetje ustanovil na podlagi raziskav, ki jih je opravljal na Tehniški univerzi v Münchnu, v enem vodilnih nemških raziskovalnih središč za robotiko. S soustanoviteljema Paulom Maroldtom in Constantinom Dresslom, ki sta bila prav tako tamkajšnja raziskovalca, je leta 2020 opustil doktorski študij in ustanovil podjetje. Pred tem je bil Hölzl tekmovalni smučar, kratek čas pa je delal na področju poslovnega razvoja v podjetju Tesla in pri razvoju izdelkov v podjetju za robotiko Kuka.

Roman Hölzl je RobCo ustanovil na podlagi raziskav, ki jih je opravljal na Tehniški univerzi v Münchnu; na sliki v sredini, ob njem še druga dva ustanovitelja podjetja, Paul Maroldt (levo) in Constantin Dresel (desno) (Foto: RobCo)

Do Hölzlove uvrstitve na Forbesov seznam 30 pod 30, leta 2023, je zagonsko podjetje zbralo 19 milijonov dolarjev /17 milijonov evrov) od skladov tveganega kapitala, med katerimi so bili tudi Sequoia Capital in poslovni angeli, kot je Daniel Dines, milijarder in ustanovitelj podjetja UiPath.

Z roboti nad pomanjkanjem delovne sile

Proizvodna podjetja se soočajo s pomanjkanjem delovne sile, za rešitev te težave pa računajo na avtomatizacijo. Da bi pritegnila tovrstne stranke, med katerimi so številni dobavitelji velikih proizvajalcev, kot sta BMW ali Boeing, RobCo ponuja svoje robote v najem, kot storitev po cenah od 2.000 do 4.000 dolarjev na mesec, kar je manj, kolikor tovarno mesečno stanejo upravljavci stroja. Hölzl je povedal, da približno 70 odstotkov njihovih strank robote uvaja prvič.

“Njihov cilj je veliko malih in srednjih podjetij, kjer skoraj ni avtomatizacije,” je dejal Alex Schmitt, partner Lightspeed iz Berlina, ki je Hölzla spoznal že leta prej, preden so vložili v RobCo.

Avtorica članka je Amy Feldman.