Ambiciozni načrti: Perutnina Ptuj cilja na milijardo evrov prihodkov

Posel Forbes Slovenija 7. marca, 2024 17.30
featured image

V Perutnini Ptuj nameravajo rasti organsko in s prevzemi. Najbližji je nakup v Albaniji, kjer čakajo na odločitev varuha konkurence.

7. marca, 2024 17.30

Perutnina Ptuj je tudi lani beležila pomembno rast proizvodnje in prihodkov. Ti so presegli 500 milijonov evrov, ob tem pa je podjetje imelo tudi visok dobiček. Kot je povedal predsednik uprave Enver Šišić, so njihove ambicije še precej višje. Ciljajo na milijardo evrov prihodkov, je poročala STA-.

Od leta 2019, odkar je na čelu sedanja uprava in je skupina v lasti ukrajinskega holdinga MHP, ptujska skupina po besedah Šišića precej raste, krepi finančno moč in spreminja miselnost.

V petih letih za 160 milijonov naložb

“Zelo smo zadovoljni z lastniki, ki v petih letih niso zase vzeli niti evra dividende, tako da smo lahko vse pridelane dobičke reinvestirali v skupino,” je dejal in dodal, da so v tem času za različne naložbe namenili okoli 160 milijonov evrov.

Samo lani so zanje na ravni skupine porabili 54 milijonov evrov, od tega polovico v Sloveniji. S tem želijo zagotoviti, da bodo tudi v prihodnje konkurenčni na različnih trgih, poleg Slovenije zlasti na Hrvaškem, v Srbiji ter Bosni in Hercegovini, kjer imajo lastno proizvodnjo. Trenutno so tik pred vstopom na albanski trg z naložbo v največjega perutninarja v tej državi, je poročala STA.

Leta 2027 z milijardo prihodkov

Če so leta 2018 na ravni celotne skupine prodali za okoli 80.000 ton piščančjega mesa in izdelkov, so lani količino povišali že na 132.000 ton. Podobno veja tudi za EBITDA, ki je pred petimi leti znašal okoli 30 milijonov, leta 2023 pa 90 milijonov evrov. Pomembno rastejo tudi prihodki ptujske skupine, ki so lani znašali 504 milijone evrov, še pred šestimi leti 200 milijonov evrov.

Uprava pod vodstvom Šišića želi prihodke do leta 2027, do katerega je izdelan njihov strateški načrt, povečati na milijardo. Rasti nameravajo organsko in s prevzemi. Med slednjimi je najbližji prevzem v Albaniji, kjer čakajo na odločitev varuha konkurence. Si pa prvi mož Perutnine v prihodnosti želi tudi naložbe v Avstriji.

Težave s pomanjkanjem kadra

Celotna skupina trenutno zaposluje 4672 ljudi, od tega 2442 v Sloveniji. Tudi na tem področju rastejo vsako leto, pri tem pa se, kot številni drugi, soočajo z velikimi izzivi glede pridobivanja kadra. Kot je dejal Šišić, v Sloveniji delavcev praktično ni več na voljo, kar velja tako pri proizvodnji kot tudi pri zagotavljanju strokovnega kadra.

“Razmere so že podobne tudi v Srbiji in na Hrvaškem. V naši klavnici na Hrvaškem trenutno dela okoli 200 ljudi iz Nepala. V Sloveniji se trenutno še lahko zanesemo na izkušene domače delavce in nekaj tistih iz držav nekdanje Jugoslavije, a to ne bo več dolgo mogoče,” je opozoril Šišić. Zato skušajo čim več denarja vložiti v avtomatizacijo proizvodnje, je še poročala STA.