V veljavi nove obveznosti za šest tehnoloških velikanov – kaj bo drugače

Novice Forbes Slovenija 7. marca, 2024 15.21
featured image

Kaj prinašajo nova pravila Bruslja, ki zdaj veljajo za Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta in Microsoft?

7. marca, 2024 15.21

V skladu z aktom o digitalnih trgih od 7. marca naprej za šest tehnoloških velikanov, med njimi Alphabet, Meto in Microsoft, v EU veljajo posebne obveznosti. Nova pravila po prepričanju Bruslja prinašajo koristi poslovnim in končnim uporabnikom, slednji bodo med drugim lažje menjavali platforme, je poročala STA.

Bruselj je podjetja Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta in Microsoft v skladu z aktom o digitalnih trgih septembra lani označil za tako imenovane vratarje. Gre za podjetja, ki imajo močan gospodarski položaj, pomembno vplivajo na notranji trg in so dejavna v več državah EU. Poleg tega imajo močno posredniško vlogo med poslovnimi in končnimi uporabniki.

Cilj akta o digitalnih trgih je povečati konkurenčnost in pravičnost digitalnih trgov v EU, so v sporočilu za javnost pojasnili na Evropski komisiji. “Vzpostavlja nova pravila za 10 opredeljenih osnovnih platformnih storitev, kot so spletni iskalniki, spletne tržnice, trgovine z aplikacijami, spletno oglaševanje in sporočanje, ter evropskim podjetjem in končnim uporabnikom zagotavlja nove pravice,” so zapisali.

Kaj se spreminja

Podjetja s sedežem v EU, ki so pri doseganju svojih strank odvisna od storitev, ki jih ponuja omenjenih šest tehnoloških podjetij, bodo od 7. marca deležna poštene obravnave in enakih konkurenčnih pogojev, ko tekmujejo s storitvami tako imenovanih vratarjev na njihovih platformah.

Prav tako bodo lahko ponujala svoje aplikacije prek alternativnih kanalov in ne zgolj trgovin z aplikacijami omenjenih tehnoloških velikanov. Vratarji bodo morali podjetjem v določenih okoliščinah omogočati interoperabilnost z lastnimi storitvami.

Poleg tega bodo morali poslovnim uporabnikom omogočiti dostop do podatkov, ki jih ustvarijo pri uporabi vratarjeve platforme. Omogočiti pa jim bodo morali tudi promocijo svoje ponudbe in sklepanje pogodb s svojimi strankami zunaj platforme, je poročala STA.

Končnim uporabnikom ne bodo več smeli preprečevati odstranitve predhodno nameščene programske opreme ali aplikacije. Poleg tega jim ne bodo smeli več slediti izven svoje platformne storitve brez dejanskega soglasja.

Tako bo uporabnikom zagotovljena boljša operativnost s storitvami drugih ponudnikov, ki so alternativa vratarjevim storitvam. Poleg tega bodo enostavneje zamenjali platformo. Omogočena bo tudi povezljivost storitev sporočanja, tako bodo lahko pošiljali sporočila med različnimi aplikacijami.

Kakšna je zagrožena kazen

Omenjenih šest tehnoloških podjetij mora od danes naprej Evropski komisiji posredovati poročila o skladnosti z novimi pravili. Če vratarji ne bodo upoštevali novih pravil, jih lahko doleti finančna kazen v višini 10 odstotkov vseh prihodkov preteklega finančnega leta.

“Z novimi pravili bodo spletni trgi postali bolj odprti in konkurenčni, tako da bodo tudi mala, inovativna podjetja imela poštene možnosti za uspeh. Potrošniki pa bomo imeli na voljo več cenovno ugodnih spletnih možnosti,” je ob začetku uporabe novih pravil dejala evropska komisarka, pristojna za konkurenco, Margrethe Vestager.

Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je ob tem izrazil prepričanje, da zaradi novih pravil že prihaja do sprememb na trgu. “Konkurenčna podjetja lahko vzpostavijo alternativne trgovine z aplikacijami, evropski uporabniki imajo večji nadzor nad svojimi podatki in imajo zdaj možnost izbire, ki je prej zaradi privzetih nastavitev niso imeli,” je dejal.