Nova tableta za hujšanje: zaradi rezultatov raziskave delnice poletele v nebo

Posel Forbes Slovenija 7. marca, 2024 13.52
featured image

Nova tableta za hujšanje kaže zelo obetavne rezultate. Delnice danskega podjetja Novo Nordisk, ki razvija zdravilo in je predstavilo rezultate raziskave, so zato dosegle rekordne vrednosti.

7. marca, 2024 13.52

Danski farmacevtski velikan Novo Nordisk je sporočil, da so prvi rezultati o delovanju težko pričakovanega eksperimentalnega zdravila za debelost amikretin zelo obetavni. Kot so pojasnili, podatki kažejo večjo izgubo telesne teže v primerjavi z izjemno priljubljenim zdravilom za sladkorno bolezen in debelost ozempic oziroma wegovy, poroča Reuters.

Delnice družbe so po objavi rezultatov raziskave zrasle za 4,6 odstotka in dosegle rekordno vrednost. Od junija 2021, ko je podjetje v ZDA začelo prodajati zdravilo wegovy, se je vrednost delnice potrojila.

Kaj je pokazala raziskava

Rezultati prve faze, ki so jo v podjetju predstavili vlagateljem, so pokazali, da so udeleženci po 12 tednih s pomočjo novih tablet izgubili kar 13,1 odstotka svoje teže. Za primerjavo, pri zdravilu wegovy, ki velja za izjemno priljubljeno na področju boja z odvečnimi kilogrami, so udeleženci v 12 tednih izgubili šest odstotkov telesne teže, poroča Reuters.

Zdravilo amikretin deluje sicer na drugi učinkovini kot zdravilo wegovy, ki je bilo sicer prvotno namenjeno zdravljenju sladkorne bolezni tipa 2 – bolj znano je pod imenom ozempic. “Zdravilo ni le konkurenčno in zanimivo, ampak potrjuje tudi vse, kar smo predvideli,” je vlagateljem dejal glavni znanstveni direktor v podjetju Marcus Schindler.

Zdravilo za hujšanje wegovy
Zdravilo za hujšanje wegovy (Foto: PROFIMEDIA)

Kot smo že pisali, se Novo Nordisk spopada z nenasitnim povpraševanjem po zdravilih ozempic in wegovy. Temu povpraševanju z obstoječimi proizvodnimi zmogljivostmi ne zmore zadostiti. Da bi povečal proizvodnjo prodajnega hita, s katerim je Novo Nordisk lani postal največ vredno evropsko podjetje, je v začetku februarja napovedal prevzem dolgoletnega dobavitelja Catalent in njegovih treh tovarn.